cooling system question - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator Forum for discussion of the Ford Explorer, Ford Explorer Sport Trac, Mercury Mountaineer and Lincoln Aviator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-29-2011, 10:08   #1 (permalink)
Always the student
 
thefonz's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,709
cooling system question

2003 mountaineer, collapsed top radiator hose, is this just a weak hose? or is there other issues that can cause thiis??
Thanks,
thefonz
thefonz is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-29-2011, 10:51   #2 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 11,208
Re: cooling system question

If not just a weak hose , must be a vacuum causing it to collapse . Could try bleeding cooling system .

Here is another suggested solution ,

"The hose may collapse when there is a vacuum in the cooling system. Another cause could be a faulty radiator cap. A radiator cap works to maintain a constant pressure in the cooling system. As the antifreeze mixture begins to cool after engine shutdown, a vacuum is created. If the pressure cap doesn't equalize this pressure, a radiator hose can collapse. The small vacuum valve in the radiator cap may not be working properly. "
R.S.LOGAN is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2011, 11:21   #3 (permalink)
Always the student
 
thefonz's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,709
Re: cooling system question

After some more searching, cap and/or bad hose is the most likely problem. Off to the parts store.
thefonz is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2011, 13:14   #4 (permalink)
Registered User
 
goldie1's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Queensland,AUSTRALIA
Posts: 248
Re: cooling system question

cap and or hose when not running. Thermastate and or hose when running.

Ian
goldie1 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 09:19.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.