No heat / 2003 Explorer - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator Forum for discussion of the Ford Explorer, Ford Explorer Sport Trac, Mercury Mountaineer and Lincoln Aviator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-24-2010, 06:51   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 26
No heat / 2003 Explorer

Have a no heat problem with a friends explorer. All related fuses appear fine, blower is strong, plenty of antifreeze, the thermostat appears to be working fine (engine temp guage normal), and both the inlet and the outlet lines into the firewall get nice and warm.

It almost appears as if the heat/cold fade switch isn't working, but I haven't had a chance to tear that apart yet. Was hoping for some advice. Thanks.
BTAAA is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-24-2010, 07:58   #2 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,763
Re: No heat / 2003 Explorer

It's probably the blend door motor. Turn the ignition on and listen for the motor to run when you change the temp control from hot to cold. You should be able to hear it with the engine off and no other noises. If you don't, you'll have to check it. Here's a link to a pickup, with information showing a Ranger. It's very similar to yours. Sometimes just unplugging and repluggimg the motor will make it work again. No Heat in Ford F-250
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2010, 08:21   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 26
Re: No heat / 2003 Explorer

Thanks, will try it.
BTAAA is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2010, 11:02   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 26
Re: No heat / 2003 Explorer

Yes, it was the blend door actuator. All fixed. Thanks.
BTAAA is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2010, 16:31   #5 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,763
Re: No heat / 2003 Explorer

Thanks for the update. Glad you got it fixed.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Explorer | Ford Explorer Sport Trac | Mercury Mountaineer | Lincoln Aviator

Related Reading: No heat / 2003 Explorer


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 17:45.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.