2.8V6 poor economy - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > V6 and Hot4 Tech
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-30-2003, 16:21   #1 (permalink)
AndyG
Guest
 
Posts: n/a
confused 2.8V6 poor economy

First a short intro - after many years of Audi ownership (Coupe/fast saloons), a growing family has lead to the need for a Galaxy (I'm 6'5" and we can't all 5 fit in an A6). Negotiations with SWMBO ended up with us getting a '96 2.8V6 as no way was I dropping much below 100bhp/100kg :-)

Over the last year MPG has been much as expected, but for the last couple of months it's been way down - e.g. 16 on journeys I used to get 28+ on. This has been accompanied by an 'odd' smell from the exhaust (not burning, not sulphur, just 'odd').

My usual garage has run diagnostics which check out OK, and they are now officially bewildered! They've suggested more thorough diagnostics by the guy they refer such cases to, but I thought I'd first see if anyone here has come across a problem like this - or has a theory as to what may be the cause.

Cheers,

Andy
  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-01-2003, 04:53   #2 (permalink)
Registered User
 
Fordtech.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: UK
Posts: 688
Hi Andy,
I'd be very surprised if no fault codes were logged in the module with your problem; after making sure it's not something simple like a dirty air filter, known concerns with this engine are faulty MAF sensor, HEGO sensor/circuit, and air leaks due to cracked vacuum pipes.
I'd suggest a full FDS/WDS diagnostic as well as a 4-gas analysis which should show up any secondary air draws.
Fordtech. is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2003, 14:07   #3 (permalink)
FF.com Administrator
 
Big Block Ford's Avatar
 
Join Date: Apr 2001
Posts: 4,644
Hi Andy and welcome to Ford Forums.
Is the performance of the vehicle affected at all or is it just the fuel economy.
__________________
Lance
71 429SCJ Mustang
Big Block Ford is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2003, 13:33   #4 (permalink)
AndyG
Guest
 
Posts: n/a
Hi guys and thanks for the replies. As far as I can tell the performance is still OK - if there has been a fall-off it's been gradual whereas the poor economy came about quite quickly. I check MPG every fill and it was within expected limits until a 235 mile mainly motorway trip which took a tankful :-(

The air filter etc. should be OK - it's just over 6 months since a service and a couple of weeks since it was in for an oil change. I think I'll be calling the garage soon to get their specialist to give it a thorough checkup!.
  Reply With Quote
Old 05-22-2003, 13:12   #5 (permalink)
AndyG
Guest
 
Posts: n/a
Smile

OK, now the Galaxy has been sorted and I thought I'd let you know what it was - it was the Lambda probe (one of the few things not covered by the waranty, of course!).

Makes sense - if the engine management system was getting dodgy sensor readings it could mess up all sort of things, in this case the economy.

Cheers,

Andy
  Reply With Quote
Old 05-22-2003, 14:59   #6 (permalink)
***** Idiot....
 
LunaticSVT's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: The Sticks of Central TX
Posts: 10,561
glad that the members here could help in getting this sorted out for you.
LunaticSVT is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2003, 23:07   #7 (permalink)
FF.com Administrator
 
Big Block Ford's Avatar
 
Join Date: Apr 2001
Posts: 4,644
Glad to hear it's fixed and thnx for letting us know what the fix was Andy.

The info may help someone else later.
__________________
Lance
71 429SCJ Mustang
Big Block Ford is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > The Garage - Tech Forums > Engine Specific Tech > V6 and Hot4 Tech



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 07:11.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.