08 Escape U codes - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Escape | C-MAX | Mercury Mariner Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Escape | C-MAX | Mercury Mariner Forum This forum is for discussion of the Ford Escape, C-MAX, the Ford Escape Hybrid and the Mercury Mariner.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 02-22-2012, 18:51   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 48
08 Escape U codes

It's a school project of mine and I'm a little stumped with it. It's an 08 Escape with a 2.3 and a 5 speed. The U Codes are:

U0255: Lost communication with front display interface module
U0256: Lost communication with front control interface module

I checked power and ground to the FDIM which were fine. I had source voltage at the power wire to and 33mV drop on the ground circuit of the module. I hooked a lab scope up to the network communication wires at the FDIM, the radio, and the heater controls. It seems the FCIM is in the radio. Regardless of whether I'm right or wrong abaout FCIM location, I found two more network wires to backprobe with a scope. I didn't have a technical reference for good or bad values so I checked all three to try and establish what normal might be. Every network wire I backprobed showed me that data travels on about two volts so I'm content that the FCIM and FDIM are talking the way they're suppose to. I know hooking my scope up doesn't tell me what's being said on the communication wires, but it did tell me they're talking to each other. I use alldata for my technical reference and I struggle like crazy with it. I don't know what I'm missing in information or my diagnostic strategy.

I almost forgot to mention, I had the luxury of using the Ford IDS scan tool and I was able to perform a test that commanded the display module to gradually light up over the course of five seconds. The display lit up fine and it seems like an exercise in chasing my own tail.

Would somebody have a better circuit diagram for the module network than I can find? Any ideas in what I'm doing wrong or what I need to do next would be appreciated.

Last edited by no_common_sens; 02-22-2012 at 18:58. Reason: details details details
no_common_sens is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Escape | C-MAX | Mercury Mariner Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 03:16.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.