2005 Ford Escape XLT V6 Ignition Problem - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Escape | C-MAX | Mercury Mariner Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Escape | C-MAX | Mercury Mariner Forum This forum is for discussion of the Ford Escape, C-MAX, the Ford Escape Hybrid and the Mercury Mariner.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-08-2008, 01:22   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 3
2005 Ford Escape XLT V6 Ignition Problem

Hello,

Recently, I have been problems starting my engine when my 2005 Ford Escape has been sitting cold for a while (more than 4 hours).

When I turn the key, I hear the engine starting to rev up for about 2 seconds and then it it stops. I continue to hold the key in the ignition position and then the engine starts to rev up again and finally starts.

Do anyone know why this is happening? Should I be concerned? Any suggestions on what to do to fix it?
Long7128 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-13-2008, 12:10   #2 (permalink)
canuck
 
360ci's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Waterloo
Posts: 2,475
Re: 2005 Ford Escape XLT V6 Ignition Problem

What's the mileage on the vehicle? If it's been 30K since the last tune up with new spark plugs I'd take it in. A good shop can also test the starter, battery and alternator to make sure they're working properly.
__________________
'00 Durango R/T 360ci 290hp (modded); 138,500m
'06 Pontiac G6 GT 3.5L 220hp; 44,000m
'12 Chrysler 200 Limited 3.6L 283hp; 13,000m
'99 Taurus 3.0L 2V Vulcan 145hp; 154,300m - Traded
Amsoil in all vehicles!
360ci is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2008, 03:52   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 3
Re: 2005 Ford Escape XLT V6 Ignition Problem

My car has 28235 miles on it. I have never had any engine problems until now. I did recently change out the air filter (replacement in kind) in it though. And the ignition problems started shortly afterwards...
Long7128 is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2008, 20:11   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 3
Re: 2005 Ford Escape XLT V6 Ignition Problem

I went ahead and got my battery tested. It tested out at 12.6V and "Bad Battery" at 2 different Autozones. I asked the attendants why it tested bad and they couldn't tell me. I then went to Walmart and the battery tested out at 13.0V and 266 Cold Cranking Amps. My battery is rated at 590 Cold Cranking Amps brand new, so it was obvious to me what the problem was. I went ahead and bought a new battery at Walmart. The first time I started the engine, it sounded all right. I'll see for sure in the next several days. If you don't get an update from me, then assume that my car is doing good. Thanks for everyone and anyone who tried to help me out on this forum.
Long7128 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Escape | C-MAX | Mercury Mariner Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 11:34.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.