Ignition turns but no start - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Escape | C-MAX | Mercury Mariner Forum This forum is for discussion of the Ford Escape, C-MAX, the Ford Escape Hybrid and the Mercury Mariner.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 12-09-11, 05:14 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 4
Ignition turns but no start

I own a 2010 Ford Escape and on occasions I put the keys in the ignition and turn the keys with everything lighting up but it is like the battery dead - no sound and no engine turn. I can try 2-3 times with eventually putting the keys back in and it starts normally. On occassions I have noticed when it happened that after removing the keys - keys out- all of the display lights you typically see when you start the engine are flickering. Any thoughts as to what this might be?

I am concerned one day that putting the keys in 2-3 times might not solve the problem. I am trying to find a day to get to the dealer but since it does not happen every time it is probably going to be one of those cases they can't fix if they can't see it????

mwyarm is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 12-09-11, 07:13 PM
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 10,298
Re: Ignition turns but no start

It may have a code in the system. If it's under warranty, take it in and if they don't find anything right away, at least there'll be a record of the complaint.

Bert
Bert is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 12-11-11, 07:21 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 4
Re: Ignition turns but no start

Unfortunately it is not under warranty due to miles. I did take it in but as I suspected they need more to work with. During the meantime, the engine light came on as I was driving to the dealership. I was hoping it was related. Found out it is not - my luck. The engine code indicates an evaporator leak somewhere. The problem is somewhere and there is nothing indicating exactly where as a starting point. I decided to remove the code and wait until something more visible develops rather than chasing something that is not broken.
mwyarm is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 12-19-11, 03:06 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Location: Detroit suburbs
Posts: 9
Re: Ignition turns but no start

If you are carrying many keys or a speed pass on your key ring, you may be confusing the anti theft system that reads the security key. Odd things can happen.
dcotter0579 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Escape | C-MAX | Mercury Mariner Forum
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome