Starting problems - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Escape | C-MAX | Mercury Mariner Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Escape | C-MAX | Mercury Mariner Forum This forum is for discussion of the Ford Escape, C-MAX, the Ford Escape Hybrid and the Mercury Mariner.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-06-2006, 15:27   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 2
Starting problems

I have seen a lot of discussion of my current engine problem at Ford-Forum but not at this forum so I thought I would try here as well. OK, the engine began having starting problems as the weather got cold. It sputters, occasionaly dies out,until the engine warms up about 5 min later. I've had it in the shop 3 times now. The engine light didn't go on until the problem was well advanced. They have replaced the IAC, air filter and replaced all 6 spark plugs, without any improvement. When the engine light finally did go on, it gave a variety of error codes including a missfiring #6 cylinder. The mechanic switched the 5 and 6 coil to see if a new error code would pop on #5 but so far the engine light has not gone off inspite of continuing hard start problems.Does any one have any suggestions here ,over and above whats already been mentioned in these forums? It's getting expensive and frustrating. fish
fish321 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-07-2006, 19:59   #2 (permalink)
Hi-Tech Redneck
 
Johnny Mullet's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Ashtabula, Ohio
Age: 43
Posts: 1,486
Re: Starting problems

Have the fuel pressure monitored during this sputtering problem. Also, post all the codes found from the scan.
Johnny Mullet is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2007, 16:04   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 2
Re: Starting problems

My 4th visit gives codes p0171 and p0174. Still no resolution. of course it didn't act up for the 4 days it was in the ford repair service. What are these codes? thanks jk
fish321 is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2007, 07:40   #4 (permalink)
00gtr1
 
Join Date: Dec 2006
Location: Omaha, NE
Age: 33
Posts: 83
Re: Starting problems

P0171 and p0174 is lean bank 1 and lean bank 2. How many miles on your escape? Those codes indicate your engine has a vacuum leak and that is causing your engine to stall. With those codes that means your engine is sucking in unmetered air and the PCM can't compensate the fuel trims. I haven't seen to many problems with escape 3.0 engines but you problly have bad intake gaskets, and or a bad PCV valve hose. The intake gaskets get brittle in cold weather and don't seal on cold starts. So your technition needs to inspect for vacum leaks. hope this helps and keep us posted.
00gtr1 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Escape | C-MAX | Mercury Mariner Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 16:02.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.