00 4.6 Expedition... starts but shuts off right away - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum Forum for discussion of the Ford Expedition and Lincoln Navigator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-30-2010, 14:58   #1 (permalink)
Innovative Expedition
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 7
confused 00 4.6 Expedition... starts but shuts off right away

I have a remote start paging alarm.... I upgraded m alternator to a 200amp yesterday to help power my stereo system a little better (over 6000 watts) When I got the new alternator on the truck will start... run a little rough sometimes, and 5 seconds later will shut clean off... I changed the alternator back to the stock 130 amp and its still doing it? The theft light comes on when I start it now and I have been told its the chip in the key... I have the box that relocates that key to under my dash and when I take the key out of the box it wont fire at all... so i dont think it is that.... also my headlights and parking lights quit working in the front.... any ideas from you Subject Matter Experts out there? I used to be a learning mechanic but have been in iraq for the better part of the last 7 years and I fear I am out of practice....
Thank you much
Jason
00Expedition is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-30-2010, 18:21   #2 (permalink)
Innovative Expedition
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 7
Re: 00 4.6 Expedition... starts but shuts off right away

i got relays clicking all over the place and one of them acts like it is on steroids when i turn the ignition to run and after the truck dies..... please someone help me
00Expedition is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2010, 20:07   #3 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,702
Re: 00 4.6 Expedition... starts but shuts off right away

Have you checked all the fuses? How about the grounds on the engine and elsewhere? Look at the connections near the alternator that might have gotten loosened with the replacement work.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2010, 23:34   #4 (permalink)
Innovative Expedition
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 7
Re: 00 4.6 Expedition... starts but shuts off right away

I have checked all the fuses... I will check the grounds at first light... thank you very much.... Also I got a diagram and it is the ECM relay that goes spastic when I turn the key on and after the truck shuts off.... it clicks probably 30 times if not more within a second or so as soon as i turn the key to run.... maybe ECM got shorted somehow? Is there a way to test or maybe reset it?
Jason
00Expedition is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2010, 07:52   #5 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,702
Re: 00 4.6 Expedition... starts but shuts off right away

No way to test the ECU without special equipment. You could go to AutoZone and see if they can pull any codes. The don't charge for that.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 01:46   #6 (permalink)
Innovative Expedition
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 7
Re: 00 4.6 Expedition... starts but shuts off right away

yah I have to get it there to get them to pull the codes..... i think im gonna buy a PCM at the wrecking yard tomorrow to double check it.... i checked all the wiring i had access to and replaced the relay and it still makes the PCM relay go haywire....
__________________
3x Combat Veteran
Custom Car& Car Audio Enthusiast
Alcoholic
00Expedition is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 01:47   #7 (permalink)
Innovative Expedition
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 7
Re: 00 4.6 Expedition... starts but shuts off right away

i guess we will see what monday brings *crosses fingers*
__________________
3x Combat Veteran
Custom Car& Car Audio Enthusiast
Alcoholic
00Expedition is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 07:29   #8 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,702
Re: 00 4.6 Expedition... starts but shuts off right away

Good luck. Keep us posted.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 14:09   #9 (permalink)
Innovative Expedition
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 7
Re: 00 4.6 Expedition... starts but shuts off right away

thanks!
__________________
3x Combat Veteran
Custom Car& Car Audio Enthusiast
Alcoholic
00Expedition is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2010, 15:09   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: May 2010
Posts: 2
Re: 00 4.6 Expedition... starts but shuts off right away

you said you relocated the box that contains the key, did you use big enough wire for the 12v and ground?
sick916 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 21:07.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.