02 Expedition~ Loud Knocking but running great - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum Forum for discussion of the Ford Expedition and Lincoln Navigator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-26-2010, 12:52   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 3
02 Expedition~ Loud Knocking but running great

HELP~ My 2002 Expedition, 5.4L, Triton V8, Eddie Bauer, is making a terrible loud knocking sound. Note that my car is running great. Just knocking terribly......

At first I noticed it when it was starting, but now it does it sporatically while driving. Typically it happens right before it shifts around 2,000 RPMs~ sometimes it knocks when I am driving and take my foot OFF the accelerator.

At first we thought it was a spark plug that had come loose or a bad coil, but my husband checked those and said they were fine. Our mechanic said it could be a lot of things, but more than likely a crankshaft bearing gone bad. We hooked up a hose and listened to ivarious parts of the engine. the noise can be heard through the oil pan. Not super loud, almost an echo......

RIGHT BEFORE this noise started my husband installed a new alternator and gave it an oil change. He also checked the plugs, but did not change them. I thought they should have been changed because they looked whiteish, but he said they were fine. (He is hesitant to change them out because of the spark plugs being blown problem we had a few years ago caused by the bad threads and we had to have a heli-coil or something done.) Also, husband says that the hole or brass plate where the iginition coil goes was stripped and the screw wouldn't hold. So he put threadsaver stuff to try and hold it......

It was right after the alternator that the car started making the noise upon starting..... at my request he changed the belt, but the noise didn't go away. In fact, it has just continued to become more frequent and worsen. We are hoping it is just a crankshaft bearing and not a rod.... if it is a rod, would my car be running this great?

Any mechanical input is appreciated.
qtmxmom is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-26-2010, 13:20   #2 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,807
Re: 02 Expedition~ Loud Knocking but running great

It can be running good if a bearing is out. The bearing and rod would be the same thing. The rods have a bearing as does the crankshaft. A mechanic should be able to let you know for sure.

If he took the spark plugs out, that would be the same as replacing them, You do the same proccess. It's putting them in that cancause blow outs if not done correctly.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 14:22.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.