05 Expedition squealing - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum Forum for discussion of the Ford Expedition and Lincoln Navigator.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 10-13-09, 06:49 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Location: MN
Posts: 1
05 Expedition squealing

I just bought an 05 Expedition and it has a very high pitched, but fairly quiet, squealing. It sounds much higher pitched than any belt squealing I've ever heard. It only does it (so far) at a couple of speeds (somewhere between 55-60 and 65-70). Usually it is only for a brief period of time, and I've also noticed that it usually quits when I let off the gas. I think it only does it when I am maintaining speed, not accelerating or slowing down. It does not do it at idle. Any ideas?

carpenter1982 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 10-13-09, 08:11 AM
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 10,298
Re: 05 Expedition squealing

It sounds like the belt or one of the pulleys. Have you tried running the engine speed up to the same RPM when in park, to see if you can duplicate it? If the engine is cold, you could take the belt off and run it again very briefly to see if it goes away. Then spin the pulleys to pinpoint the problem. That's if it does it setting still.
Bert is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome