1998 Navigator speedo and airbag light - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum Forum for discussion of the Ford Expedition and Lincoln Navigator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-06-2010, 10:56   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3
1998 Navigator speedo and airbag light

Hey everyone,
Here is a stumper. I have a 1998 Navigator with 120k miles. I drove it home on Friday and all was perfect, started it up on Monday Morning and the speedometer will not work, the airbag sensor and check engine light are on, and the shifting in the transmission is sluggish.....go figure. To top it all off, when I turn the car off and rem,ove the key, the defroster blower comes on! I pulled the blower fuse so as to not drain the battery, but would appreciate any suggestions or help. If it is any help, it did rain all weekend, but ive never had any problems before.
jdpearson is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-06-2010, 12:09   #2 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,844
Re: 1998 Navigator speedo and airbag light

Try unhooking the battery for a minute and see if everything resets.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2010, 14:07   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3
Re: 1998 Navigator speedo and airbag light

I did unhook the battery. The ground connection is badly corroded, and it may even need replacing. I cleaned it with terminal cleaner and hooked it back up, but the same thing keeps happening. The check engine light reset, but the airbag indicator is still on and the tranny is still shifting in a very harsh manner. It runs great once it is in high gear, and the engine seems to be running fine. When I turn the key off and remove it, the defrost blower comes on......
Should I go ahead and replace the ground wire to the battery? Is a bad ground the possible culprit here?
jdpearson is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2010, 15:04   #4 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,844
Re: 1998 Navigator speedo and airbag light

I don't think the ground is the problem. There's a wiring problem somewhere. Is there any water inside? If the windshield was replaced, it could have a poor seal causing a leak. There also could be other problems, not easy to diagnose without being there.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2010, 09:14   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3
Re: 1998 Navigator speedo and airbag light

Funny you should mention the windshield Bert. It was just replaced one month ago. I took the truck home last night and ran it for about 2 hours with the floor vents selected and the heater on full blast. Every problem has resolved except for the airbag light. The sppedo and tranny are now functioning perfectly. I did notice that the weather strip had a gap centrally, but I think I am going to return to the glass shop and have them give the seal an inspection. Hopefully if I keep things dry the airbag indicator will resolve as well....
Thanks very much for your help!
John
1998 Navigator
jdpearson is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2010, 11:43   #6 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,844
Re: 1998 Navigator speedo and airbag light

I think you're on the right track. Keep us informed as to the outcome.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 06:34.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.