2001 Expedition 5.4 misfiring? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum Forum for discussion of the Ford Expedition and Lincoln Navigator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-06-2011, 09:42   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 2
2001 Expedition 5.4 misfiring?

I have a 2001 Expeditionwith the 5.4..a few months ago I was having an AWFUL bucking problem, we did everything to fix it from new coils to new plugs, the TPS, the EGR, PCV, checked for vacuum leaks etc...we replaced the plugs twice which seemed to solve the problem..BUT (Always the "but" that gets ya) after doing all of that it threw the p0171 code, but the truck was still running pretty good, I bought a new oxygen sensor and put that in...and this is where it all goes down the tubes...almost imediately after putting the 02 sensor in it was idling awful...then driving it it sleemed to have a slight bucking, stop at a red light and it seems like it is going to stall but then catches itself..

Yesterday I had to drive about 60 miles, mostly highway, and then 60 miles home, on the way to my destination it ran o.k., not great, but o.k., however on the way home it was just terrible...upon starting the truck right away the idle was so rough it felt almost like a hot rod..I proceded to "rev" the engine and it seemed to fix it...I put the truck in gear and drive, seems o.k. (again not great just o.k.) Until I get on the highway...when I tried to maintain speed is when it seems to buck, once it bucks I put the gas pedal to the floor it didn't hit passing gear just accelerated very slowly, then kinda hit passing gear, then the truck runs good for a few minutes..until I come to 5 O'Clock traffic..stop and go, stop and go, everytime I'd stop it would chug and almost stall, I kept my left foot on the brake and right foot on the gas to catch it if need be (didn't wanna stall in the middle of interstate 95) I get the truck home, pull in the drive come to a stop but still in drive and for a split second it wanted to stall but again didn't...What in the world could this be???? I have changed everything I can think of, I think all that is left is the IAC? Could this cause these problems? We re-checked for vacuum leaks and cleaned the MAF and throttle body as well and checked to see if my cat is glowing, Oh I also took it to Ford to have it "diagnosed" and that got me absolutely no where, they told me to replace coils # (what ever ones they told me to replace I did) but it didn't help.....
Bford1022 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-06-2011, 22:52   #2 (permalink)
IT CAN ALWAYS BE BETTER
 
Join Date: Sep 2010
Location: AMSTERDAM
Posts: 54
Re: 2001 Expedition 5.4 misfiring?

Hi,
Maybe you should check the Coils and maybe oil is leaking into the plug hole and causing the missfire
NAVMAN is offline   Reply With Quote
Old 08-07-2011, 08:46   #3 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,847
Re: 2001 Expedition 5.4 misfiring?

Where did you get the coils? Those nade in China aren't very good. Are you getting any codes? Autozone will check codes for free. Unhook the MAF (after checking for codes) and see how it runs.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2011, 12:29   #4 (permalink)
Martin J
 
Join Date: Apr 2010
Location: Abu Dhabi, UAE
Age: 44
Posts: 6
Re: 2001 Expedition 5.4 misfiring?

Did you have any luck fixing your misfire problem? Just had a similar problem on my wife's 2000 Navigator. Turned out to be a leaking oil seal around the coil, wetting the spark plug with oil. New seals - job sorted! Running sweet again
mvmarica is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 02:09.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.