2003 Expedition. Steam Cleaned Engine Now It Barely Runs - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum Forum for discussion of the Ford Expedition and Lincoln Navigator.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 11-05-12, 02:23 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 2
2003 Expedition. Steam Cleaned Engine Now It Barely Runs

I thought that I would be proactive and steam clean under the hood and now it sputters, musses and won't hardly run. Also, engine light is on. Any help would be appreciated.

Lov2ref is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 11-05-12, 02:40 PM
Moderators
 
R.S.LOGAN's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 14,805
Re: 2003 Expedition. Steam Cleaned Engine Now It Barely Runs

Dry off all electrics , plug coils / wires , ignition coil etc
R.S.LOGAN is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 11-05-12, 04:04 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 2
Re: 2003 Expedition. Steam Cleaned Engine Now It Barely Runs

Done all of that. Some say the Coil Pack may need to be replaced and some say replace the spark plugs. Any more ideas?
Lov2ref is offline  
post #4 of 6 (permalink) Old 11-05-12, 05:23 PM
Dazed and Confused
 
CatSkinner's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Upstate New York
Posts: 5,902
Re: 2003 Expedition. Steam Cleaned Engine Now It Barely Runs

Get it scanned and see what the codes are, steam cleaning is great for an engine with no electrical parts attached, but it has a tendency of forcing contaminants where they don't belong. Coil packs would be high on the suspect list due to how they're constructed, but there's many other connections that could be affected. A scan could narrow the possible suspect considerably.

Ever notice that there's so many high performance parts available for GM products?

Did you ever think that maybe they NEED them?
CatSkinner is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 11-23-12, 08:11 PM
Registered User
 
Hamfisted's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: South Florida
Posts: 56
Re: 2003 Expedition. Steam Cleaned Engine Now It Barely Runs

Quote:
Originally Posted by Lov2ref View Post
I thought that I would be proactive and steam clean under the hood and now it sputters, musses and won't hardly run. Also, engine light is on. Any help would be appreciated.

Steam cleaning (or spraying directly from a hose nozzle...) coil-on-plug motors is never recommended. Water seeps into the sparkplug wells and shorts out the coil-to-plug contact. You most likely need to pull the coils off and blow out the sparkplug wells with compressed air. Once you have the coils off (it's a biatch...) apply some dielectric grease to the coil boot-to-sparkplug contact area to keep water/moisture from shorting out the ignition in the future.



-Mike
Hamfisted is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 11-29-12, 03:22 PM
canuck
 
360ci's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Waterloo
Posts: 2,481
Re: 2003 Expedition. Steam Cleaned Engine Now It Barely Runs

After doing the above, take it on a GOOD 100mile or so drive to get everything up to operating temp as it's the best way to effectively 'dry' the engine.

'11 Ram Quad Cab 4x4 SXT 5.7L HEMI (stock); 48,500m
'06 Pontiac G6 GT 3.5L 220hp; 64,000m
'12 Chrysler 200 Limited 3.6L 283hp; 28,000m
'99 Taurus 3.0L 2V Vulcan 145hp; 154,300m - Traded
Amsoil in all vehicles!
360ci is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome