2005 Expedition with electrical issues - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum Forum for discussion of the Ford Expedition and Lincoln Navigator.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 11-12-09, 12:49 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3
Question 2005 Expedition with electrical issues

I've got a 2005 Expedition XLT that seems to be having intermittent electrical issues. I've owned it over a year now. Twice this year it would not start and had to be towed to the dealership. Both times I'd turn the key to the On position, all the dashboard lights would come on, everything appeared okay, but when I'd turn the key further, nothing. No sounds, no noises, nothing. Battery checked out fine, it was like a kill switch was turned on.

The first time they blamed it on the remote starter I had installed 3 months prior, ripped it out, it started, they charged me $235 and I was on my way thinking all was okay.

Six months later (Oct.), it wouldn't start (both times were on the weekend) I had it towed to the dealership, they left my key in the drop box, and it started right up the next morning for the guys at the dealership. They kept it for a day or two to try to recreate the problem but of course it kept starting up just fine, and it scoped out fine. I picked it up and they told me to call them should it happen during business hours so they could come to it and put a scope on it.

It "almost" happened one day last week when I was leaving work in a hurry to run a business errand. I went to turn it over and nothing, turned the key back, turned it over again, nothing. Tried it one more time (thinking I don't have time for this right now!) and it worked.

Then, last weekend we were leaving to drive into town (12 miles away) and I knew I needed gas (needle was bet. 1/4 and E), got 2 miles from home and it ran out of gas! NO "Low Fuel Level" light, NO warning, showed I had 50-some miles left, just bam -- out of gas! Thankfully my husband was picked up by the local sheriff as he was walking back to the house. He brought 5 gallons to put in it and then put another 25 in it when we got into town (I thought it was only a 27 GL tank).

Ever since I've owned it, every now and then when I fill it up the gauge will show empty for a few days and then one day it'll register again. Last winter on a very cold morning the driver's side window almost didn't go back up, and I had the motor replaced thinking it was bad. Well this morning I it was 27°, I rolled the driver's and passenger's side windows down to clear them as I was making my way down the driveway and they took forever to go back up just like that morning I thought the motor was bad in the driver's side.

Does anyone else have these strange electrical issues with their Expedition, or is my just haunted?

TIA,
Paula

pderoo1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 11-12-09, 05:40 PM
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 10,315
Re: 2005 Expedition with electrical issues

The starting issue is going to be hard to fix without experincing it and being able to test the circuit when it's happening. The fuel tank issue is more than likely the sending unit. That's another issue that needs to be checked when it' happening to be sure the part repaced is the culprit.
Bert is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 11-13-09, 06:55 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3
Re: 2005 Expedition with electrical issues

Quote:
Originally Posted by rtg143 View Post
The starting issue is going to be hard to fix without experincing it and being able to test the circuit when it's happening. The fuel tank issue is more than likely the sending unit. That's another issue that needs to be checked when it' happening to be sure the part repaced is the culprit.
Wow. So we're not talking *an* electrical issue, we're talking *multiple* electrical issues. Lovely. ;-)

Thanks for the response tho!
pderoo1 is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 11-13-09, 08:16 AM
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 10,315
Re: 2005 Expedition with electrical issues

Probably 2 issues. When cars weren't built so well, the fix was easy because they all had the same problem and when it broke, it stayed broke and not try to keep on working. Good luck with your repair. Keep us posted.
Bert is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 11-13-09, 12:04 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3
Re: 2005 Expedition with electrical issues

Thanks!
pderoo1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome