2005 Expedition Hard Start and Rough Idle - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum Forum for discussion of the Ford Expedition and Lincoln Navigator.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 05-10-09, 02:36 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 4
2005 Expedition Hard Start and Rough Idle

Can anyone help me out a little on this please. it has the 5.4 in it. has all new motorcraft plugs. a while ago i had a check engine light and it was for a #5 cyl. misfire. replaced all plugs and the #5 coil pack and ran great. several months later it is idling rought again and if it sits for a while and you go to start it, it cranks alot before she starts. but after that it starts fine. vehicle runs good just driving it, just idles a little rough when you ate stopped. No check engine lights at this time. Has there been issues with the fuel pumps or injectors on these motors? any help is greatly appreciated. also if it is a injector or fuel pump problem for the hard start , will my powertrain cover this. vehicle has 66,000 miles.

Thanks

2qk4u is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 05-11-09, 08:26 PM
canuck
 
360ci's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Waterloo
Posts: 2,481
Re: 2005 Expedition Hard Start and Rough Idle

Chances are your powertrain warranty is up. I'd also assume that if your problem is sensor related (IAC/TPS/EGR/MAF) then the powertrain warranty wouldn't cover those components. EGR and MAF should be covered under emissions warranty, if I'm not mistaken. I'd replace the idle air control sensor around the throttle body for around $40-50 depending on where you can find it. It only takes 10min or so to install with basic hand tools. It may not hurt to get the vehicle scanned for any saved codes even if the engine light isn't on

'11 Ram Quad Cab 4x4 SXT 5.7L HEMI (stock); 48,500m
'06 Pontiac G6 GT 3.5L 220hp; 64,000m
'12 Chrysler 200 Limited 3.6L 283hp; 28,000m
'99 Taurus 3.0L 2V Vulcan 145hp; 154,300m - Traded
Amsoil in all vehicles!
360ci is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome