97 Expedition rough idle - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum Forum for discussion of the Ford Expedition and Lincoln Navigator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-05-2012, 10:43   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: Sandy Eggo
Posts: 10
97 Expedition rough idle

Little history. Been sitting for a long time. Great shape overall. No fluid leaks of any kind. Ran rough. Replaced EGR, IAC valve. Replaced 3 or 4 COP and all plugs. Ran really good after that for about 200 miles. Now it has started to cough and sputter when I come to a stop. IN addition to the sputtering, it does have what I can only refer to as an ol fashion "flat spot" (like when we had carbs) at cruising speed. I can be going 55 and she kinda shudders a little and it acts like she is being fuel starved. I back off the gas a little and then get right back on it and she clears. But it happens again almost right away. Thanks in advance for any help
mw1957 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-05-2012, 10:57   #2 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,744
Re: 97 Expedition rough idle

I'd replace the fuel filter and see how it does. Also, Autozone will pull codes for free. The light doesn't have to be on.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2012, 12:11   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: Sandy Eggo
Posts: 10
Re: 97 Expedition rough idle

Oh, air filter is brand new too. CEL is not on, but it might still be throwing codes? Ok. I'll check that
mw1957 is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2012, 12:21   #4 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 10,602
Re: 97 Expedition rough idle

Wouldn't do any harm to check timing if still having problems .
R.S.LOGAN is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2012, 13:26   #5 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,744
Re: 97 Expedition rough idle

Not air filter, FUEL filter.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2012, 14:53   #6 (permalink)
Dazed and Confused
 
CatSkinner's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Upstate New York
Posts: 3,720
Re: 97 Expedition rough idle

It'd be nice if you had a fuel gage on the fuel rail while driving to see how pressure fluctuates. Might be worth the investment if the filter doesn't cure it.
__________________
'Scuse me, while I scrape this Honda outta my treads.
CatSkinner is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2012, 15:55   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: Sandy Eggo
Posts: 10
Re: 97 Expedition rough idle

sorry. I can read, really. New fuel filter, same issue. But I can hear a hissing sound back behind the EGR near the fire wall. I can hear it loud when it's at idle and when I accelerate it all but disappears.
mw1957 is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2012, 16:05   #8 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 10,602
Re: 97 Expedition rough idle

Check all hoses / vac pipes .If its drawing air from a leak it will be running lean causing flat spot .
R.S.LOGAN is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2012, 02:56   #9 (permalink)
Dazed and Confused
 
CatSkinner's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Upstate New York
Posts: 3,720
Re: 97 Expedition rough idle

Common spots over looked for vacuum leaks: the caps on the vacuum manifold and the bushing for the PCV valve. I've seen with the PCV where it seems snug, but still leaks like crazy.
__________________
'Scuse me, while I scrape this Honda outta my treads.
CatSkinner is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2012, 09:21   #10 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Location: Sandy Eggo
Posts: 10
Re: 97 Expedition rough idle

Turns out it was the boot (L shaped) at the back of the PCV system. Back against the firewall. Had a hole in it the size of a dime. Damn near rotted thru. Rough idle all gone. Still may have a slight shudder/flat spot. Not as bad. Thought I detected it at about 50 mph but it was slight. I'm thinking I still have one bad COP on here somewhere????
mw1957 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 06:40.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.