97 ford expedition rough idle 5.4 - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum Forum for discussion of the Ford Expedition and Lincoln Navigator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-07-2007, 00:34   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4
Thumbs up 97 ford expedition rough idle 5.4

for the past two weeks my 97 ford expedition 5.4 has been running with a rough idle, on cold starts she will run perfect untill she warms up, once the truck warms up it will idle rough at stop lights or when stopped , when driving it will run perfect, untill i stop at a traffic light.

things i have tried so far,

brought the truck to auto zone, they put it on there scanner and she spit out two codes " PO171 & PO174 " the guy sad these two codes meant my MAFS " mass air flow sensor " was no good, i replaced the " MAFS " two times , and the truck still ran with a rough idle after she warmed up.

the next day i brought the truck back to auto zone for one more test, the same codes cam back, he now said , it was my O2 sensors , i then replaced all 4 o2 sensors, this did nothing for my rough idle.

the same night i asked a friend for advice he recommended i change my " EGR valve" i changed the " EGR " and this did not help.

the next day i decided to have the fuel injectors cleaned, & changed the fuel filter ,this also did nothing for my rough idle.

at this point i am in the hole for some big $$$ and i am also lost on what to do or try next... any advice would be greatly appreciated.
jiggly is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-07-2007, 10:29   #2 (permalink)
Hi-Tech Redneck
 
Johnny Mullet's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Ashtabula, Ohio
Age: 43
Posts: 1,486
Re: 97 ford expedition rough idle 5.4

You have a vacuum leak or an intake gasket leak my friend.
Johnny Mullet is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2007, 23:32   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4
Re: 97 ford expedition rough idle 5.4

97 5.4 L Triton ford expedition. rough idle and spiting out codes
PO171 & PO1714 ,spent the last 4 days diagnosing the problem, PVC valve assembly was melted behind the throttle body causing rough idle and multiple misfires, Auto zone had me buying " all 4 -02 sensors ,EGR Valve , MAFS ,vacuum hoses , spark plugs , professional fuel injector cleaning , gas filter. needless to say, after buying all this, none of the above was the problem, it was the PCV VALVE assembly. it was the week from hell !!


thanks for your reply.
jiggly is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2008, 09:02   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 5
Re: 97 ford expedition rough idle 5.4

A lot of what I m reading sounds like my 01 expedition is having. I have replaced maf, o2 sensor,pcv, and a couple of vacume hoses . Could it be the hose going from pcv the the back of intake? I know that this part is a dealer item do you get the hose from the pcv to the back of intake? there is 2 elbows one @ pcv and 1 @intake right? if this is the problem great I am not looking forward to changing the intake gasket
wright73 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2008, 09:13   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4
Re: 97 ford expedition rough idle 5.4

Go to your local ford dealer , tell them you need the PCV VALVE assembly, total cost should be no more than $20.00 , go back home and install it your self, total install time should be no more than 2 minutes.

PS you will notice th elbow closest to the intake will be week or melted.. that's what is causing your rough idle.
jiggly is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2008, 09:55   #6 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 5
Re: 97 ford expedition rough idle 5.4

So this should take care of problem? if not what else could be doing ti?
wright73 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2008, 14:11   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4
Re: 97 ford expedition rough idle 5.4

yes.....post back & tell us how she runs.
jiggly is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2009, 05:43   #8 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 1
Re: 97 ford expedition rough idle 5.4

We dealt with the rough idle for the last 3 months dumping a lot of $$ into the truck with no results. It was checked out by both private mechanics and dealer mechanics with no results. I read somewhere that o'rings could be the problem. So, this weekend, my husband and neighbor changed out all the o'rings on the injectors and guess what? IT'S RUNNING LIKE NEW AGAIN!!!!!! It is so smooth I hardly know it's running. Good luck. Hope this helps.
dwidacki is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2009, 21:53   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1
Re: 97 ford expedition rough idle 5.4

Ok, so i have a 97 xbox, i have a rough idle, and a shutter @ 1500-2200rpm. Igot a p0304 code, replaced cop, plug, and injector. still runs a rough however, no codes are coming up on the reader.... checked the vacuum lines near the fire wall. wondering if any one had ideas to help, im at wits end. ha
97Xbox775 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 12:23.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.