Help! 01 Expedition Oil Pressure Low - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum Forum for discussion of the Ford Expedition and Lincoln Navigator.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 02-23-10, 07:29 PM Thread Starter
Registered User
 
joshwatts's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 10
Help! 01 Expedition Oil Pressure Low

I need some help! i have an 01 Expedition and when the truck is cold, my oil pressure is 0 and the light comes on but once the truck warms up or you have your foot on the gas pedal it goes back to normal. i think it would be the oil pressure switch and not the pump itself (due to the fact that it is normal once the truck is warmed up) but would like some other opinions.

Thanks

Josh watts
joshwatts@clearwire.net
joshwatts is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 02-23-10, 07:44 PM
Administrator
 
Join Date: Sep 2006
Location: Arkansas
Posts: 6,688
Re: Help! 01 Expedition Oil Pressure Low

Sounds like a bad pressure switch to me.
jwko is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 02-26-10, 09:31 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 3
Re: Help! 01 Expedition Oil Pressure Low

Have / Had the same problem with my 2000 Expedition. Oil gauge bottomed out when you first start the engine from cold. After it warms up a bit light goes out and gauge jumps to normal.
Strangely enough I just changed my oil and had the guys at the shop run that engine cleaner through it. Now the problem is pretty much gone. Not to say that will solve your problem or is the proper way to but thought I would throw that out there.
The part is actually pretty cheap at only 7 bucks, but I actually have no idea where to find it to replace it. Anyone else?
bullettooth is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 02-26-10, 10:45 AM
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 10,281
Re: Help! 01 Expedition Oil Pressure Low

The pressure switch is in the lower left front of the engine. It has a white/red wire to it. I believe that's the problem too.

Bert
Bert is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 02-26-10, 01:00 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 3
Re: Help! 01 Expedition Oil Pressure Low

Quote:
Originally Posted by rtg143 View Post
The pressure switch is in the lower left front of the engine. It has a white/red wire to it. I believe that's the problem too.
Thanks for that, I'll replace it soon.
bullettooth is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome