Loud Thumping Upon Acceleration - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum Forum for discussion of the Ford Expedition and Lincoln Navigator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-08-2007, 17:06   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 12
Loud Thumping Upon Acceleration

For approx. 2 years i've had a slight thump underneath the floorboards on our 99 expedition. It always happens upon acceleration and evens out when above 45 mph. Occasionally when going uphill and passing the rig wanted to pull to the left or right. Time and time again i climbed underneath to check things out. Started with checking brake calipers. Have check bearings, tie rods, sway bars, springs, cv joints, shocks, ujoints and anything else i couldthink of. Everything seemed good. Recently took the rig to the shop for abs problems and the shop noticed the loud thumping noise too and came to the conclusion it was in the transfer case or rear end.
To isolate to the transfer case i wanted to drop both drivelines and start the rig and put in gear to see if noise persits. Never made it that far and I only dropped the front driveline. Been driving with the front driveline gone and thumping has disappeared. My ujoints look fine. I would imagine if the problems were in either the front or rear differential the thumping would still continue being the front axles will still turn with automatic hubs. I've came to the conclusion that the driveline could be out of balance or the transfer case is trying to engage full time 4 wheel drive when it is not supposed to. It is my understanding that the torque on demand transfer case has a magnetic clutch to engage the front wheels when it senses tire spin in the front while in all wheel drive mode. Does anyone have suggestions on this problem? Oh yeah, it doesn't matter if in 4 wheel or all wheel drive.
rick555 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-12-2007, 20:04   #2 (permalink)
Hi-Tech Redneck
 
Johnny Mullet's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Ashtabula, Ohio
Age: 43
Posts: 1,486
Re: Loud Thumping Upon Acceleration

Sounds like 4X4 is stuck on. Look on the front axle in the middle and you will see the front axle engagement thingy (sorry, I am a little drunk and can't remember) and you may find it is seized keeping it in 4X4 mode.
Johnny Mullet is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 00:51.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.