Please help 2005 5.4 engine noise issue - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum Forum for discussion of the Ford Expedition and Lincoln Navigator.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-21-2009, 05:22   #1 (permalink)
TECHNINE & NOMIS UK
 
oneloveofboard's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: MANCHESTER, UK
Posts: 14
Please help 2005 5.4 engine noise issue

AAAAGGGHHHH !!!!!

Can anyone please help me with this,

OK I drive a 2005 Lincoln Navigator which is my baby, I do regular filter and oil changes, and always use premium oil and filters. I live in the UK and I cant get any dealers or customer service guys at Ford to look at my car even for a service, so I do all work between myself and a local mechanic.

About a year ago I started getting a slight miss fire at idle which didnt register on the on-board computer as a miss, and then it also started happening at cruizing speed of around 60 to 70 mph.

Then I started getting miss fires really intermediate on different cylinders that were registering, and at the sametime there engine was starting to sound a little louder, like a worn tappet/lash adjuster which wasnt too bad.

So first off I had the plugs changed to the Champion 7989, which I did due to already having issues with one motorcraft plug being snapped off in the head and I didnt want to go through that again.

The problem went away but came back a few months later, so I read some more on the forums and realised the coils can suffer from wear and give a similar issue, so I changed all 8 coils to the ACCEL superspark ones and also changed all the rubber boots.

Same again all went away for a few months but the slight miss / judder at cruising speed was still there and also the tapping noise at idle was getting really loud now.

So I had my mechanic strip the heads down and change the tappets/Lash Adjusters on both banks, on opening the heads we checked the oil flow to the cams etc and all was working fine, in fact the heads were really clean with no build ups and no scoring on the cams or followers which I know some of the F150's have suffered with.

But the noise is still present, its a loud repetative ticking at idle which doesnt fade when the revs pick up, there is still a slight judder at idle and at cruising it feels rough like its about to miss, but no miss fires are recorded. The power from stand still is still full on and accelerating at speed isnt effected its just cruising and idle.

Can somone please help me as I love my car and it look the buisness, but sounds like an old diesel when I stop at junctions and lights, and is really anoying when cruizing on the motorways.

Any suggestions are really appreciated.
oneloveofboard is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-23-2010, 22:59   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 4
Re: Please help 2005 5.4 engine noise issue

Fuel injector?
Warren1974 is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2010, 07:58   #3 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,809
Re: Please help 2005 5.4 engine noise issue

I doubt if it's the injector if it's pretty loud. Watch this video to see the difference between the injector and the cam phaser noise. You may have to scroll down the page.

Automotive Technicians | Mechanics | Auto Techs | Auto Advice | Auto Tech Forums | Ford Techs | GM Techs | Chrysler Techs | Toyota Techs | Honda Techs | Nissan Techs | Volvo Techs | Land Rover Techs | Diesel Techs | BMW Techs | Volkswagen Techs | Lex Episode 22
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Expedition Forum | Lincoln Navigator Forum



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 08:55.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.