2001 Windstar engine runs after ignition off - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Vans and Mini Vans | Ford Aerostar | Ford Freestar | Ford Galaxy | Ford Windstar
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Vans and Mini Vans | Ford Aerostar | Ford Freestar | Ford Galaxy | Ford Windstar Forum for discussion of all Ford Vans and Ford Mini Vans such as the Ford Aerostar and Ford Freestar.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-04-2011, 08:42   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1
confused 2001 Windstar engine runs after ignition off

Hey y'all, I gotta real weird one and hoping your expertise can help.
First off engine would not crank, lights on dash good, no sound from starter solenoid - replaced battery and still no start at first try, 2nd try ON - shut off then same symptoms - checked connections at starter, good

Got back in and she fired up!! Still didn't seem right so I drove into my shop.

Cycled key OFF and engine still ON - removed key and still ON - wiggled key in cylinder and finally shut OFF when in ACC position. It would do this at random!

I'm an Acura technician, so I figured possible short in IGN switch - unplugged the 7mm steering column connector ( ignition switch? ) and still ON, but dash lights and all electrical functions ie. dash lights, wiper, acc, lights, etc. OFF

Does anyone know or can guide me via electrical diagrams ( valley forge ) to figure this out? I know Fords are known for bad connections and harnesses, but before I start pulling my hair out I'd like to hear from you experts!!
IrunMunk is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-06-2011, 10:01   #2 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,726
Re: 2001 Windstar engine runs after ignition off

Here's a link to Autozones repair guides. Check fig.#7. There are others there that will help. I've had one case where the windshield was replaced and it leaked down into the front GEM behind the fuse box. That might be an area to check. There wssn't a problem like that though. We haven't had many connection problems in our fleet vehicles so I can't say they are prone to connections but anything can happen. | Repair Guides | Power Distribution (2001) | Power Distribution (2001) | AutoZone.com
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford Vans and Mini Vans | Ford Aerostar | Ford Freestar | Ford Galaxy | Ford Windstar



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 02:36.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.