2000 5.4 idle problem - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford F-100 | Ford F-150 | Ford F-250 | Ford F-350 | Ford Super Duty | Ford Diesel Forum for discussion of the Ford F100, F150, F250, F350, Superduty and Diesel trucks.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 07-23-04, 02:52 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 8
2000 5.4 idle problem

My 2000 F-150 5.4L (62k miles) will not idle when cold, sometimes it's fine and sometimes it just will not idle and cuts off at first startup in the morning or after sitting for a few hours. I cleaned the throttle body with carb cleaner but it didn't help. It doesn't give me a check engine light and today after it warmed up the idle was low, about 500 rpm and not real smooth. seems like it used to idle around 700 or so. On the way home i kicked it in the ass and ran it up to about 5000 rpm, when I got home it was idling fine, but I bet it comes back in the morning.

calvin02 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 07-24-04, 01:32 AM
 
89F150's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Albury, NSW
Posts: 1,012
Re: 2000 5.4 idle problem

Try cleaning the Idle Air control which is on the side of the throttle body.
89F150 is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 08-04-04, 08:44 PM
97 F-150 XL 4x4
 
351w's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: PA
Age: 43
Posts: 799
Re: 2000 5.4 idle problem


sounds like an idle air problem or even a throttle position sensor !

i would look at the idle air first because it isnt monitored by the EEC which would explain why no engine light comes on.
if it were a sensor it should show up in the form of an engine light.

i would rather push my Ford than drive your Chevy !
351w is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 02-07-05, 05:06 PM
4x4fanatic
 
Join Date: Feb 2005
Location: Texas
Posts: 3
Re: 2000 5.4 idle problem

i drive the same truck with the same engine, wouldnt idle, cut off, ran like crap. i took it in and replaced all the spark plugs and wires runs great now. that fixed my problem, might be the same for yours
4x4fanatic is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Trucks | Utes | Vans |SUVs | Crossovers > Ford F-100 | Ford F-150 | Ford F-250 | Ford F-350 | Ford Super Duty | Ford Diesel


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I6 Starting and Idle problem BluAU2 Inline 6 Tech 13 03-09-04 02:14 PM
4.1 EFI XF (LTD) idle problems flacco General Tech 5 02-04-04 03:22 PM
Strange idle problem...? the_scotsman General Tech 2 02-03-04 04:15 PM
Stalling 2000 Taurus Jeff Saxton Ford Taurus | Mercury Sable | Ford Taurus SHO | 1986-2007 0 07-25-03 06:45 AM
95 CV engine problem 95CV Ford Crown Victoria | Mercury Marauder | Grand Marquis | P71 9 04-22-03 08:17 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome