91 EGT missing in sharp turns - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Escort | Ford Laser | Ford TX3 | Ford Sierra | Mercury Capri
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Escort | Ford Laser | Ford TX3 | Ford Sierra | Mercury Capri Forum for discussion of the Ford Laser, Ford TX3, Ford Escort, Ford Sierra and Mercury Capri.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-15-2003, 18:51   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Milwaukee, WI
Posts: 131
91 EGT missing in sharp turns

I have 1 91 EGT with 78000 miles on it. Recently I noticed that while maknig sharp, hard, fast right turns the car seems to miss heavily. It may have been low on gas, and it may do it in left turns, but I havent tried it since filling up and I havent tried doing it turning left. I had just happend to make 3 hard right turns in 2 days with a low tank. I'd come up on a parking lot from a fast road, hit the brakes, turn hard, and get on the gas 1/2 way through the turn, but there was 0 response. I had the gas down, but there was no acceleration and no revving. It feels like it's stalled, but Im not losing electrical power, and the engine is still running. When I straighen out, let off the gas for a split second and get back on it, it is all fine. I should also note that this summer an engine part was broken and not replaced yet as I havent found a replacement. I was told it wouldnt be an issue until winter, so I've taken my time, but I wonder if it may be related to this. Ive heard the part called the low idle step up vale, and idle air control valve, and a few other generic terms. Note that this isn't the Ford engine, rather the Mazda. Any help will be greatly appreciated.
KingKurt is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-04-2003, 06:00   #2 (permalink)
arrowman
Guest
 
Posts: n/a
roll Re: 91 EGT missing in sharp turns

Kingkurt,
Had a similar problem with a Mitsubishi Turbo Charged Galant VR-4. I would suggest that you have fuelling problems. Start with the cheapest solutions first, change your Fuel Filter, clean the Fuel Lines and Injectors, but be prepared, because the most likely problem from the symptoms you have described is a faulty fuel pump. It coud be old, dirty, or if you have modified the engine, simply not up to flowing the amount of fuel you need. I had to change my VR-4 pump to an MR2 turbo version and then later to a Lexus LS400. Pretty simple to get fixed though and I'd put money on it being this !!! Give me a reply here or on arrowman@fastmail.fm if that dosn't fix it !!!
  Reply With Quote
Old 10-06-2003, 16:28   #3 (permalink)
sirsabre
Guest
 
Posts: n/a
Re: 91 EGT missing in sharp turns

Had exact prob in my 91 Escort GT...It's the Feul Pump...they had a recall on that part for the wiring, apparently there was a short in the line and they replace it with a fusible link...what happened on mine was it would do a "quick" kill and run again....pump stopped for about 2 seconds....wouldn't notice in the engine cause there is still fuel in the line. Check to see if that was replaced or not.

Hope that works for ya man...and the fuel pump doesn't quite reach near the bottom of the tank either..so the low tank could be doing it too.
  Reply With Quote
Old 10-09-2003, 11:14   #4 (permalink)
***** Idiot....
 
LunaticSVT's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: The Sticks of Central TX
Posts: 10,561
Re: 91 EGT missing in sharp turns

interesting
LunaticSVT is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Escort | Ford Laser | Ford TX3 | Ford Sierra | Mercury Capri



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My dream AU, turns out to be not so much of a dream AUboy The Pub 14 05-30-2002 09:02
Please Help - Suzuki GSXR750 Missing on 1 cyl Xyphoid General Tech 7 05-14-2002 02:26
Missing quote mystery HSE2 Ford Worldwide News 1 02-04-2002 14:23
Ground Control problem... Missing O-rings ProbeBandit Ford Probe Forum | Mazda MX6 Forum 3 09-24-2001 13:35

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 17:01.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.