94 auto won't upshift until warmed up - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Escort | Ford Laser | Ford TX3 | Ford Sierra | Mercury Capri
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Escort | Ford Laser | Ford TX3 | Ford Sierra | Mercury Capri Forum for discussion of the Ford Laser, Ford TX3, Ford Escort, Ford Sierra and Mercury Capri.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-01-2007, 05:43   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2
94 auto won't upshift until warmed up

I'm thinking the pressure needs to be adjusted as it is adjustable and it does have 191,000 miles on it: It was shifting kinda hard and I replaced the filter and what fluid came out of the pan. (old stuff was pretty bad looking but no burnt smell) Replaced the fluid that came out and checked cold and warm and the car was shifting way better and I put 50 miles on it and it was shifting wonderfully now.

Drove the car into town a day later and it suddenly would not shift up out of first gear. Stopped and checked fluid and it all of a sudden needed two more quarts where it was fine (like all of a sudden something opened up after running fresh fluid and the convertor sucked up a ton of fluid it was lacking? there are no leaks and this is about two more quarts of fluid than what came out of it!). So I put the fluid in right then.

Still no upshift until about a mile later and then it was just fine all the way home. Started up car the next day and had to go about a mile until it would upshift and then it shifted great after that but does feel like softer shifts than any other escort I have had. If you get it up to say twenty in first and then put it in nuetral and then back into drive it will go straight into second or third (which ever is appropriate for the speed) and you can accelerate for about 5 seconds until it goes back to first (coasting mode, not a hard downshift as if you moved the shifter into 1). It does this until it suddenly decides to start upshifting and then it shifts just fine, no slipping in any gear which tells me the clutch packs are good and it stays shifting fine until you have parked the car and it has cooled down.

Now I just replaced the motor in it from my junky 93 (192,000 miles and runs like a top) that was a standard. I did not have the downshift cable adjusted but it does downshift fine (once it starts upshifting ) and it is moving freely. Soooo, I am thinking that I need to check and adjust the fluid pressure as it is adjustable and is used to change the shift "feel". Any thoughts out there or experience?

Thanks!
madvmax4 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Escort | Ford Laser | Ford TX3 | Ford Sierra | Mercury Capri



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 17:24.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.