No oil circulation? Temp Gauge wacky! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Escort | Ford Laser | Ford TX3 | Ford Sierra | Mercury Capri
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Escort | Ford Laser | Ford TX3 | Ford Sierra | Mercury Capri Forum for discussion of the Ford Laser, Ford TX3, Ford Escort, Ford Sierra and Mercury Capri.

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-16-2010, 11:37   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 8
Exclamation No oil circulation? Temp Gauge wacky!

Three things started at the exact same time.

1. The fan will not blow warm air. Whether it is on cold or hot the same temp air comes out.

2. The temp gauge is freaking out. When starting out it warmed up just fine but then it would get really warm while driving but if I let off the gas to coast or was at an idle it would go back to normal (a hair below half). Now it barely moves as the car warms up, after idling for 30 minutes in my garage the needle was at C.

3. The most severe problem. While driving to work (25mins) the car was running fine (except the temp gauge). I stopped at the red light 4 blocks from my work and the engine started "knocking" and sputtering like the case was bone dry. I pulled the car out of the intersection, turned it off and let it sit. After ~5mins I started it up and drove it for 1 block (perfect running) where I stopped at a stop sign, the motor again started knocking again and I turned it off and pulled over again. After work I checked the oil while cool and the oil was fine. I started it up and drove it home (perfect running). I was 3/4 mile from my house when it died again at a stop sign, same engine knocking. Today, I did an oil change and let the car idle for 30mins, no knocking or pinging but the oil light is on.

The car runs smooth with no knocking or pinging at speed, only at idle.
slowpokezx2 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-17-2010, 10:45   #2 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 8
Found out two of the three

OK, so after draining the coolant, replacing the thermostat and refilling the radiator i finally got a code I could work with. P0117. I figured the Engine Coolant Temperature sensor was out of wack. I replaced it and the cooling fan works now along with the temperature gauge.

Part two, I pulled the oil pan and found that the oil pickup tube had sludge all over it. Inspecting the filter it was almost completely clogged, with only a dime sized clean spot. Pulled that, completely cleaned the screen, cleaned the oil pan, put a new silicon bead gasket on it and I'm waiting for it to dry as we speak. I'm thinking that will fix the problem.
slowpokezx2 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 10:50   #3 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,702
Re: No oil circulation? Temp Gauge wacky!

That sounds like you got it. That sludge is from the past owners not changing the oil often enough, if at all. Keep us posted on how it turns out.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 11:36   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 8
Re: No oil circulation? Temp Gauge wacky!

Should have thought about the sludge problem before. The car was registered to a single owner, California car. Tags expired in September 2009. Car was impounded in January 2010 for driving on expired/suspended registration. I just bought the car in August 2010. So basically the car has been sitting for 7 months and who knows how old the oil/oil filter/gas was before it was seized.
slowpokezx2 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 12:30   #5 (permalink)
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 9,702
Re: No oil circulation? Temp Gauge wacky!

Well, at least you gat a handle on it.
__________________
Bert
Bert is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Escort | Ford Laser | Ford TX3 | Ford Sierra | Mercury Capri



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 06:32.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.