Sierra 2.0I Efi Wont Start - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Escort | Ford Laser | Ford TX3 | Ford Sierra | Mercury Capri Forum for discussion of the Ford Laser, Ford TX3, Ford Escort, Ford Sierra and Mercury Capri.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 10-02-11, 01:11 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 5
Sierra 2.0I Efi Wont Start

Hi!
The problem is s the title says. The car is model a year 1991 2.0i OHC (PINTO) engine with EEC IV EFI with HEGO (lambda) and catalytic converter (witch BTW was removed by the previous owner). The car runs on petrol and LPG. Before the problem the car had some hesitation when accelerating while driving on petrol and on LPG was running fine.

Yesterday I was fitting a new rear exhaust silencer. After I welded the silencer I turned the engine on to check if the weld was good. The engine did run fine. After that I lowered the car and removed the jack stand. Tried to start the engine again and now the engine cranks but wont start either using petrol or LPG

I checked the ignition by pulling a spark plug wire off of a spark plug and placed the open end of the plug wire near a metal surface on the engine. My m8 cranked the engine while I watched for a spark and there was sparks.

When the LPG system is switched to petrol and I turn the ignition key I hear the pump working and when I switch to LPG mode I hear the LPG solenoid open.

My guess is that the compression is OK as the timing belt is in place.

Any suggestions on what could be wrong?
sportiva is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 10-02-11, 01:16 PM
Moderators
 
R.S.LOGAN's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 13,910
Re: Sierra 2.0I Efi Wont Start

Exhaust blockage ?
R.S.LOGAN is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 10-02-11, 01:44 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 5
Re: Sierra 2.0I Efi Wont Start

I doubt that as the first time I cranked the engine it started and runned OK.
sportiva is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 10-02-11, 02:51 PM
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 10,281
Re: Sierra 2.0I Efi Wont Start

Have you checked the timing? The belt could have slipped.

Bert
Bert is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 10-02-11, 03:10 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 5
Re: Sierra 2.0I Efi Wont Start

Haven't checked the timing, yet.
sportiva is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 10-03-11, 11:54 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 5
Re: Sierra 2.0I Efi Wont Start

Changed the spark plugs and now it runs OK :)
sportiva is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 10-03-11, 01:22 PM
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 10,281
Re: Sierra 2.0I Efi Wont Start

Glad to hear that you fixed it. Thanks for the update.

Bert
Bert is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 10-03-11, 01:25 PM
Moderators
 
R.S.LOGAN's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 13,910
Re: Sierra 2.0I Efi Wont Start

Were the plugs wet or fouled up ?
R.S.LOGAN is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 10-11-11, 01:31 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 5
Re: Sierra 2.0I Efi Wont Start

They looked wet. I think they where never changed as they where motorcraft spark plugs.
sportiva is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 10-11-11, 01:40 PM
2002 F150 XLT
 
Bert's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oregon
Posts: 10,281
Re: Sierra 2.0I Efi Wont Start

Factory plugs usually have paint on the tip where the wire goes on.

Bert
Bert is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Escort | Ford Laser | Ford TX3 | Ford Sierra | Mercury Capri
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome