79 F100 Won't Start - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 03-25-04, 11:14 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 9
79 F100 Won't Start

I am scratchin my head tryin to figure out the problem with this truck. The whole mess started when the engine (302 small block) backfired through the carburetor and since then it won't start. I replaced the carburetor, fuel filter, air filter, breather filter, starter solenoid, cap, and rotor. When i try to start it, it cranks and sometimes acts like it might catch and fire up but thats it. The truck was running fine before all this happened. So i need to know what you people think might have happened to it and how i should go about fixing it. Thanks.
79F100Ranger is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 03-25-04, 04:30 PM
Registered User
 
'92BigBronco's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 340
Re: 79 F100 Won't Start

Sounds like the ignition timing is off to me. Backfiring out the carb is usually a good indicator that you need to re-time it.

Good luck!

1992 Ford Bronco
351W
E4OD- B&M Stage 2 shift kit
Full 3" stainless Bassani Exhaust
32" BFG's/stock suspension

"No replacement for displacement."

"Our lugnuts require more torque than most Honda's produce!"
'92BigBronco is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 03-25-04, 06:16 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 9
Re: 79 F100 Won't Start

well i would try to set the timing but the truck won't start. It's real close to starting but it just doesn't seem to wanna catch on all 8 cylinders. i put in a new ignition coil and module and that helped a bit, it seems like it wants to start but i just can't get it to go. Is it possible that something is in need of adjustment on the carb?
79F100Ranger is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 03-25-04, 07:38 PM
Registered User
 
'92BigBronco's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 340
Re: 79 F100 Won't Start

To set the timing, you'll need to dead time it to get it close. Backfiring out the carb is nearly always due to incorrect ignition timing or improper cam timing. You need to get the number 1 cylinder at top-dead-center on the compression stroke, pull the distributor cap off and be sure the rotor is pointing towards the number 1 plug wire on the cap. That'll get you close enough to fire it up and set the timing with a timing light.

Check the points also(if you have them). Bad points will cause an intermittent spark.

Hope that helps.

Brian

1992 Ford Bronco
351W
E4OD- B&M Stage 2 shift kit
Full 3" stainless Bassani Exhaust
32" BFG's/stock suspension

"No replacement for displacement."

"Our lugnuts require more torque than most Honda's produce!"
'92BigBronco is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 03-26-04, 05:40 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 9
Re: 79 F100 Won't Start

thanks
79F100Ranger is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 03-28-04, 05:50 PM
97 F-150 XL 4x4
 
351w's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: PA
Age: 43
Posts: 799
Re: 79 F100 Won't Start

dont know if you got your problem figured out or not but when did it start back firing ?
before the carb was changed or after.
are the plugs good and clean and all firing, if the carb is dumping too much fuel in the plugs could foul pretty quickly.
if the backfire was bad enough and after the carb was changed you could have blown the power valve which will let to much gas dump in as well.
i would start by checkin to see if every cyl is firing and go from there.

i would rather push my Ford than drive your Chevy !
351w is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 03-30-04, 06:01 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 9
Re: 79 F100 Won't Start

problem solved, now i just have to set the timing properly. it runs like a dream though. i ended up having to change the #3 spark plug because it was cracked. i had to crank it forever and ever to get it to finally start but it runs very nicely now. I think there was a bunch of shite built up on the spark plugs from being cranked but not firing but its running now. thanks for the help guys and gals if there are any out there
79F100Ranger is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 01-24-06, 12:29 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Question Re: 79 F100 Won't Start

Quote:
Originally Posted by 79F100Ranger
I am scratchin my head tryin to figure out the problem with this truck. The whole mess started when the engine (302 small block) backfired through the carburetor and since then it won't start. I replaced the carburetor, fuel filter, air filter, breather filter, starter solenoid, cap, and rotor. When i try to start it, it cranks and sometimes acts like it might catch and fire up but thats it. The truck was running fine before all this happened. So i need to know what you people think might have happened to it and how i should go about fixing it. Thanks.
Check the timeing. There was a reason that it backfired in the first place. Also check the gears on the timeing they might be worn down.
 
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Older Fords > Classic Fords > Classic Trucks
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Installing remote start. 2003 ranger Jerod2099 Ford Ranger Forum 1 12-05-04 07:44 PM
Remote Start Install On 2002 Taurus Ses AuctorEcclesia Interior | Electrical | ECU 0 01-25-04 12:47 PM
My XF - She wont start Ruger Inline 6 Tech 5 10-31-03 08:29 PM
AU hard to start after left for long periods KenOath General Tech 5 04-09-03 09:19 PM
Help! EF V8 wont start :( Ghia General Tech 10 02-09-03 03:03 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome