Cruise control problem in Ed fairmont - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > E-Series Falcons
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-23-2011, 03:16   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 8
Cruise control problem in Ed fairmont

Hey guys.. i have been trying to diagnose a problem i have with my cruise control
The issue is.. the cruise light does go on. however does not work when i press set.

So far this is what i have done
I have changed the computer in the center console.. so i'm quite sure that ain't the problem
I can feel the computer click when i turn the cruise on (and so does the dash light come up with "cruise")

Secondly. i have changed the indicator thingy that has the pins another 2 (thats 3 in total). so i'm quite sure that ain't the problem. however i didint clean the contacts or such.. i just chucked them on

thirdly.. i have checked all the vac pipes connections. 1st is the t on right hand side of the booster. 2nd is at the vac diafram left of the booster, 3rd is at the brake switch and 4th is on the module? on the right hand side behind the washer bottle. All the vac pipes seem to be intact. HOWEVER on the module (at least i think that's what it is) there is 2 nipples. one is black and has a vac pipe to it. and the other is a beige yellowish color.. that has nothing connected to it.... no idea if it is meant to?

thirdly... i checked the throttle cable coming from the diafram to the throttle body.. i found it disconnected at the throttle body and jumped up in joy.. as i thought that was the problem. connected it and still no go... however i have no idea if it needs adjusting but i don't think that's the problem tho and if u keep reading (which i hope u do) u will see why

fourthly..i put the car on axle stands to see when i speed the car up to over 60km (i did 100 since it revs so easy without the tires on road) if the diafram was pullin in when i press the "Set" button on the steering wheel.. well it does and goes in about a quarter.. but it doesnt hold there

fifthly.. i disconnected the t piece on the right hand side of the booster... pressed the diafram in with my finger.. and blocked the diconnected pipe (that goes to the diafram with my thumb.. to see if it holds the air... and it did.. so im convinced nothing is wrong with the diafram aswell

NOW my understanding of this is.. the button on the steering wheel is working.. since the diafram pulls in when i press it.,so i dont think its the cable that goes to the throttle body, the diafram hasnt got a hole in it, or the button on the steering wheel or the computer..

what else could this &^%^&%$^@%^@&% be (mind the french)

am i missing something or?

thanx very much for your time in advance

Charlie
horze is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-23-2011, 03:48   #2 (permalink)
NB & NCII V8 Fairlanes
 
Join Date: Feb 2001
Location: Bibra Lake Western Australia
Posts: 2,816
Re: Cruise control problem in Ed fairmont

Brake switch on master cylinder may have failed. See Australian Ford Forums
__________________
Regards Blue
Aussiblue is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2011, 05:14   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 8
Re: Cruise control problem in Ed fairmont

well i checked the one on the pedal and thats fine.. i wasnt aware ed had one on the brake cylinder.. illl have a look at it now. well ill test it with a meter now
horze is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2011, 06:09   #4 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 8
Re: Cruise control problem in Ed fairmont

aussieblue is it the one next to the brake line? i thought that was for a brake light
horze is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2011, 04:21   #5 (permalink)
NB & NCII V8 Fairlanes
 
Join Date: Feb 2001
Location: Bibra Lake Western Australia
Posts: 2,816
Re: Cruise control problem in Ed fairmont

Yes. The one on the pedal does the brake light.
__________________
Regards Blue
Aussiblue is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > E-Series Falcons



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 16:40.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.