Damn EA.... - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > E-Series Falcons
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-13-2004, 18:45   #1 (permalink)
Teh Official Know Nothing
 
Pudding's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Sunshine Coast
Age: 30
Posts: 64
confused Damn EA....

Righto... remember a little while back where I was "boasting" about my EA. I take it all back....

A couple of things have since gone wrong with it...

One - When I turn the sumbitch off, and take the key out, it still wants to go. WTF???

Two - The alternator belt squeals when I start the sumbitch in the arvo, and it only squeals in the arvo. It's like the pulleys/whatever the thing sits on go, and the belt don't.

Three - Heat surge. I've read Mother Nature's sig and it says the check the fuel pump, could that be the problem? It soars up over the NORMAL print in the temp thing, then cools off drastically down back to blue, then normal runnning temp.
__________________
Proud Owner of a 1988 EA Falcon GL
Bright Red, 151000 kms , fairly stock except the exhaust/muffler

Things coming soon: CD Player, Bumper Change, MPFI Conversion
Things on my Wishlist: Mags, Body Kit, etc, etc.
Pudding is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-13-2004, 18:52   #2 (permalink)
EMW ??? Whats missing ?
 
INJECTED250's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Age: 33
Posts: 1,092
Re: Damn EA....

OK.. Check the relays near the battery these could be faulty, check youre ignuition switch to... Ive seen a indicator globe fitted to a parker light in the rear tail light assembley, when the head lights were on , it suplied power to the accesories and when the car was turned of with the lights on it keept going...

The temp thing is the thermostat, change it.
Tighen youre belts up there loose
INJECTED250 is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2004, 23:09   #3 (permalink)
EB wagon
 
Join Date: May 2002
Location: 8 Mile Plains, Brisbane
Posts: 932
Re: Damn EA....

Check the tension on yer belt. Also check that the alternator pully spins OK with the belt off. I should spin a few times before it stops. Also check that yer water pump pully turns ok. And check yer idler pulleys for smooth bearings. If all of that is ok, check that yer belt still has all its rubber!

Brent
__________________
EB1 3.9L MPI Falcon Wagon with converted T5 / Pacemaker & 2.5" Redback sports exhaust / 2" lowered blocks at the rear, Kings lows up front / ED Tickford Head and Cam / K&N panel filter with XH intake Snorkel / Full EL Fairmont interior with woodgrain

89 EA1 3.9L TBI Falcon Sedan with 3 speed auto / currently being upgraded...
Brent79 is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2004, 23:13   #4 (permalink)
jjj
Registered User
 
jjj's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Qld
Posts: 278
Re: Damn EA....

Hi Pudding,

1) You have a CPFI car, they have problems. When you turn the key off does it run for a couple of seconds then splatters out. If it does this, your still getting power to your fuel injectors or TFI module on distributor. Check the condition of the 2 relays that are next to the battery under the coolant reservoir. The green one is the fuel pump relay and the other one is your ECU relay. I'd say you will see corrosion on the terminals from leaking coolant( common problem). If so, clean terminals with WD40 etc.

Another thing to check if that looks ok, is if your ignition barrel is worn.

2) Get your radiator flushed and get a new thermostat fitted. Should cost $120 if you ring around a few places. All e-series cars need a radiator flush every 2 years all you could do a head gasket.

3) Your alternator belt is worn, Buy a new alternator belt and put it on . Should cost $15

Cheers Luke.
__________________
1997 EL Ford Fairmont.

1 Owner vehicle,
78000km's on the clock (12-1-05),
Showroom condition with all the fairmont goodies,
Metallic Silver.
jjj is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2004, 23:25   #5 (permalink)
Officially Bored with 347
 
svo347's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Perth West Oz
Age: 41
Posts: 3,585
Re: Damn EA....

MotherNature was talking about the car stalling etc due to the heat possibly evaporating the fuel in the lines, and or fuel pump not directing it at Engine temps i believe mate.
__________________
FORD.... "POWER TO THE PEOPLE"...

Member of the "TKTDSGM " Group..
svo347 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2004, 23:56   #6 (permalink)
Teh Official Know Nothing
 
Pudding's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Sunshine Coast
Age: 30
Posts: 64
Re: Damn EA....

Quote:
Originally Posted by svo347
MotherNature was talking about the car stalling etc due to the heat possibly evaporating the fuel in the lines, and or fuel pump not directing it at Engine temps i believe mate.
Oh.... oh.

I think it may need a service anyway. When I got it, it had 151000km on it. 5 years beforehand, and I have papers to confirm this, it had 145000km on it. So it may need a service and I'll get a mech to check the alternator pulley and sh*te like that.
__________________
Proud Owner of a 1988 EA Falcon GL
Bright Red, 151000 kms , fairly stock except the exhaust/muffler

Things coming soon: CD Player, Bumper Change, MPFI Conversion
Things on my Wishlist: Mags, Body Kit, etc, etc.
Pudding is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > E-Series Falcons



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
clear indicators in EA falconS Interior | Electrical | ECU 24 07-16-2004 04:17
ea 5spd mpfi+3.7/detroit locker+one mad bastard= fun!!! gm dstroya Trans | Driveline 40 12-08-2003 04:14
Help! Before I drive my EA off a damn cliff!!! old_mate Inline 6 Tech 8 03-20-2002 19:47

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 07:32.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.