ea falcon (australian) Ignition Problem - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
¬Ľ Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > E-Series Falcons
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-09-2004, 14:07   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 6
ea falcon (australian) Ignition Problem

My EA Falcon has deleloped a problem.

When cold 1st thing in the morning the car will start.
After about 3 minutes the motor just stops!
The batery is strong , and the starter motor turns over fine.
During the day, the car will just not start
Next morning , same thing, it starts and then fails.

Have replaced full distributor, coil. (no change, same problem.)

Have checked the fuel line, when ignition is turned on, it pumps fuel.
Checked spark at plug, no spark.

Any ideas ??????????? Would appreciate some help, driving me mad.
robman791 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-09-2004, 16:48   #2 (permalink)
Registered User
 
roofi's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Melbourne
Posts: 104
Re: ea falcon (australian) Ignition Problem

Did you replace the TFI module when you replaced the distributor? These can give heat related problems....

If you have some way of cooling the TFI after is has run or warming it before trying to start in the morning you might be able to pin point it. Not sure how you would do it though (ice water or hair dryer/heat gun?)
__________________
XF PV EEC-IV
Subaru RX Turbo
Van Diemen RF86
Softride Powerwing
roofi is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2004, 01:31   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 6
Re: ea falcon (australian) Ignition Problem

Thanks for answering my question., much appreciated.

i did replace the tfi module when installing the distributor.

I have now replaced the distributor and coil, and the car does not start at all now!@@@

Will probably have to take it to get a diagonistic check.., $ 120.00 aust.

Appreciate your advice.
robman791 is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2004, 05:54   #4 (permalink)
NB & NCII V8 Fairlanes
 
Join Date: Feb 2001
Location: Bibra Lake Western Australia
Posts: 2,862
Re: ea falcon (australian) Ignition Problem

Change the fuel filter and check for contaminates when you take the old one off (dirty fuel or temporary blockage of pick up pipe). Also see if it starts and keeps running with fuel cap off (blocked vent in cap - can make it hard for pump to pressurise system.
__________________
Regards Blue
Aussiblue is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2004, 13:04   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 6
Re: ea falcon (australian) Ignition Problem

aussiblue, thanks for your advice, will have a look at it today.

sure is a saga these ea's, lots of things to go wrong !!!
robman791 is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2004, 16:24   #6 (permalink)
BA'o'Matic 100% working.
 
Dellboy999's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Victoria
Age: 43
Posts: 3,838
Re: ea falcon (australian) Ignition Problem

not the EA, just older cars, things go wrong.

When you do get it to start, can it rev up, or does it just die.

Is it a MPFI or CFI, dodgy fuel pump relay maybe.
__________________
I did put something here, but it vanshied, I think

"So long and thanks for all the fish!"
Dellboy999 is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2004, 13:26   #7 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 6
Re: ea falcon (australian) Ignition Problem

Appreciate all the help.

Looks like the first s/h distributor i bought was a dud.

Bought another complete s/h distributor. $ 55., installed it., worked fine.!!!

----------------

Looking back on the problem, i believe that if the map sensor inside the distributor is dud, when you just change the the external module, the dud map sensor wrecks the other module.

Sorry for the fuss, and appreciate all the help offered.
robman791 is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2004, 20:55   #8 (permalink)
Registered User
 
roofi's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Melbourne
Posts: 104
Re: ea falcon (australian) Ignition Problem

[QUOTE=robman791]map sensor inside the distributor is dud
QUOTE]

No MAP sensor inside the dizzy....it's mounted on the firewall somewhere
__________________
XF PV EEC-IV
Subaru RX Turbo
Van Diemen RF86
Softride Powerwing
roofi is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2004, 14:15   #9 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 6
Re: ea falcon (australian) Ignition Problem

sorry , i did not mean map sensor, got the wording wrong.
robman791 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > E-Series Falcons



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
EA CFI starting problem rawlinna Inline 6 Tech 4 06-12-2004 11:10
Territory Launch (Comprehensive) RPO83 Territory 25 05-03-2004 04:56
EA Falcon bearing noise? Mike Gayner Trans | Driveline 8 03-09-2004 10:26
V8 Supercars Practice 1 & 2 JEM Ford Racing Across the Globe 1 04-26-2002 21:54

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 04:34.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.