EA Runs for 10 Then Stops And Won,t Start - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > E-Series Falcons
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto EscrowInsurance

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-26-2005, 20:04   #1 (permalink)
Registered User
 
BLDNUT's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Victoria
Age: 37
Posts: 6
Question EA Runs for 10 Then Stops And Won,t Start

my mutipoint ea falcon when its cold starts runs fine all for about 10 min the just dies if i go to start it again it just cranks over but wont fire so far i have changed the coil and the TFI module to no effect does any body know what it could be thanks
BLDNUT is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-26-2005, 22:34   #2 (permalink)
Gonna miss the ED :(
 
EED-250's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Perth, W.A.
Posts: 733
Re: EA Runs for 10 Then Stops And Won,t Start

BOSCH dizzys ALWAYS **** UP and Yeah, You made the biggest mistake of all by buying new parts for your dizzy.

Do not buy a 2nd hand one and ur wasting ur time buying new TFIs and crap.
Coventries sell complete EA-ED dizzys for around $270.

Mine had the same problem, since i put the new dizzy in, it hasnt done it once.

99percent garuntee that its ur haul effect sensor.
1 percent chance it could be ur coil lead is ****ed.

I ended up buying a TFI module, Coil, Cap, Rotor and leads. And that didnt solve the problem.

Buy a new one and forget about Dizzy troubles for a LONG LONG TIME, or see how much u can get a hall effect sensor for(if u want to try to save some money)? ALthough i heard they are tricky to replace.

GOod luck.
__________________
1994 ED 6CYL 14.8@92mph
EED-250 is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2005, 00:45   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: sydney
Posts: 889
Question Re: EA Runs for 10 Then Stops And Won,t Start

[QUOTE=EED-250]BOSCH dizzys ALWAYS **** UP and Yeah, You made the biggest mistake of all by buying new parts for your dizzy.

Do not buy a 2nd hand one and ur wasting ur time buying new TFIs and crap.
Coventries sell complete EA-ED dizzys for around $270.

Mine had the same problem, since i put the new dizzy in, it hasnt done it once.

99percent garuntee that its ur haul effect sensor.
1 percent chance it could be ur coil lead is ****ed.

I ended up buying a TFI module, Coil, Cap, Rotor and leads. And that didnt solve the problem.
he's right replace the whole unit. they are caining you in perth i bought one about 3 weeks ago from repco in sydney for about 155inc g.s.t you should ring repco in sydney and get one sent next time round. hey bldnut i take it it has no spark?. when it cuts out does it start straight away or do you have to wait awhile for something to cool down. maybe your ecu is getting hot can you get access to a one to try before you buy( some shops have trial ecu so you can check them)if not have you got access to compressed air you can blow it to cool it down and see if it starts and or keeps running. the ecu are normally good though
reece1 is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2005, 05:50   #4 (permalink)
Registered User
 
jas24zzk's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Wandin, Vic
Age: 41
Posts: 827
Re: EA Runs for 10 Then Stops And Won,t Start

G'day,
this problem is ALWAYS the module on the side of the dizzy.
If you can get a complete dizzy with module for under 300 then go that way.

Cheers
Jas
jas24zzk is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2005, 05:53   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: sydney
Posts: 889
Re: EA Runs for 10 Then Stops And Won,t Start

Quote:
Originally Posted by jas24zzk
G'day,
this problem is ALWAYS the module on the side of the dizzy.
If you can get a complete dizzy with module for under 300 then go that way.

Cheers
Jas
he has changed the module already to no avail
reece1 is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2005, 05:58   #6 (permalink)
Registered User
 
smally351's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 456
Re: EA Runs for 10 Then Stops And Won,t Start

Hall effect is piece of p*ss to change, but you gotta remove the dissy to do it. Don't try to change the vanes over, just remove the drive gear and pull the shaft out.
smally351 is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2005, 06:48   #7 (permalink)
Registered User
 
jas24zzk's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Wandin, Vic
Age: 41
Posts: 827
Re: EA Runs for 10 Then Stops And Won,t Start

Quote:
Originally Posted by reece1
he has changed the module already to no avail
Sorry,
missed that.
it is possible the replacement is a dud....maybe dropped...the 2nd thing they don't like after heat


It still sounds classic module...and my experience with them points me to that all the time.

After that, i MIGHT say fuel pump relay, but i doubt it, as they usually fail full stop.

Another MAY be the temperature sensor being so far out of range to send a shut down signal, but have never seen it, only know its plausible.

Cheers
Jas
jas24zzk is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2005, 09:39   #8 (permalink)
Registered User
 
RAVEN's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,562
Re: EA Runs for 10 Then Stops And Won,t Start

i live in melbourne and you can get a new dizzy with every thing recoed (brand new tfi,hall,cap,rotorbutton ) for $95 change over from bursons in moorabbin, 244 wickham rd. Ph.9553-1611 http://www.bursons.com.au/allstores/.../moorabbin.htm
RAVEN is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2005, 04:25   #9 (permalink)
Gonna miss the ED :(
 
EED-250's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Perth, W.A.
Posts: 733
Re: EA Runs for 10 Then Stops And Won,t Start

Quote:
Originally Posted by jas24zzk
Sorry,
missed that.
it is possible the replacement is a dud....maybe dropped...the 2nd thing they don't like after heat


It still sounds classic module...and my experience with them points me to that all the time.

After that, i MIGHT say fuel pump relay, but i doubt it, as they usually fail full stop.

Another MAY be the temperature sensor being so far out of range to send a shut down signal, but have never seen it, only know its plausible.

Cheers
Jas
NO. IT is NOT ALWAYS the TFI that dies. I too bought a new TFI and it still played up.

IF your coil lead is fine, it will DEFINATELY be ur hall effect unit.


I also got my complete dizzy new for 140 trade. But they sell to general public same unit for 270 or something..

I hate dizzys hahah
:D
__________________
1994 ED 6CYL 14.8@92mph
EED-250 is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2005, 02:43   #10 (permalink)
Registered User
 
BLDNUT's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Victoria
Age: 37
Posts: 6
biggrin Re: EA Runs for 10 Then Stops And Won,t Start

thanks guys ended up getting a new dizzy put it in and works well thanks heaps
BLDNUT is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > E-Series Falcons



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 17:27.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.