not startin - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 08-30-05, 07:18 AM Thread Starter
Registered User
Join Date: Aug 2005
Posts: 4
not startin

My car wont start
it turns over but doesnt fire
How do i fix it any ideas
benoltd is offline  
Sponsored Links
post #2 of 5 (permalink) Old 09-01-05, 07:50 PM
Registered User
atec77's Avatar
Join Date: Feb 2005
Posts: 917
Re: not startin

Originally Posted by benoltd
My car wont start
it turns over but doesnt fire
How do i fix it any ideas
check ignition
get back to us
(also let us know if the radiator fans spin when turning igniotion as thats often a failed power relay)
atec77 is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 09-02-05, 03:57 AM
i bet i can fit in there
Blach's Avatar
Join Date: Oct 2004
Location: Mulgrave, Vic
Age: 32
Posts: 28
Re: not startin

im experiencing the same problem atm.

You checked you have spark ?

just to check if its elec or fuel
Blach is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 09-02-05, 05:00 AM
Registered User
Join Date: Mar 2005
Posts: 475
Re: not startin

Is the car still not running from when the MAP sensor hose was off??

Open the boot and get someone to turn the ignition on and listen for the pump as already suggested. If the pump is working, start it on aerostart or similar (there is a good reason for this). If it starts, hold the revs at about 1500 for ten seconds or so, and slowly bring back to idle. Let the car idle for about a minute before you turn it off. It should now start no probs.
RPO-083 is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 09-02-05, 09:24 AM
Registered User
jas24zzk's Avatar
Join Date: Jul 2005
Location: Wandin, Vic
Age: 43
Posts: 827
Re: not startin

common prob on E -series. Pull a plug lead and whack in a spare plug......check for spark.
If you have spark then issue is fuel. In a quiet environment, having been not started for a while, when you switch on the ignition, you should be able to hear the fuel pump run for 1-3 seconds as it pressurises (has been suggested)
If you have spark but no fuel the most likely problem is the fuel pump relay.
This is the green sucker located in the engine bay near the battery (to define a specific location is hard as different model put it in a SLIGHTLY different postion)

This relay isn't cheap. To confirm it you need a test light and second person.
Open your boot (trunk) and lift the floor mat. You will find a cover secured with about 8 self tapper screws on the LH side. Remove the cover, this will expose the sender/sender/pump unit. There are two seperate cables is the pump motor, the other is the fuel gauge sender. The pump is the heavier of the wiring.

Pull the pump wires and check with test light (cannot recall which colour...don;t have an e-series or the book handy)

Check both wires.

Set up the lead light and get your helper to switch on the should get a breif power on the test light....if don't then 99% its the fule pump relay.


heck i know how to check this, but damm hard to explain..esp after a few $2 Crownies
jas24zzk is offline  
Sponsored Links

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > E-Series Falcons
Gear in this thread - Powered by O'Reilly Auto Parts

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome