probs with my old ea - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > E-Series Falcons
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-13-2003, 19:48   #1 (permalink)
elghia looking like blue
 
eafairmontghia's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: melbourne
Posts: 651
probs with my old ea

hey everyone,

my brother now owns my old ea fairmont ghia and it has a few issues at the moment,

on sat morining he got a 2.5 inch sports exhaust put on because the 2.1/4 exhaust had shat itself

anyway got it home and it was running like a dog so we changed the plugs and done an oil change, but it made no difference,

on gas its running real rough, backfiring throught the air box and stalling, on petrol its running rough and blowing constant black smoke

so i cleaned the idle speed controller but that made no difference, and today i changed the map sensor but that also made no difference, im all out of ideas

the car is undrivable, so what do u guys think the prob can be??

thanks in advance
__________________
The magna is nearly dead...i need a new car...AGAIN!!...why did i sell the EL??

eafairmontghia is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-13-2003, 19:49   #2 (permalink)
400 kg ego
 
Troutman's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Melbourne
Posts: 6,188
Re: probs with my old ea

Have you checked the timing?
__________________
Jack Travis, E-Series Acting President

1989 Ford Fairmont Ghia turbo/GL replica (underway)
1994 Eunos 800M
1990 Ford Laser S
Troutman is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2003, 19:58   #3 (permalink)
Registered User
 
EFFalcon's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Mornington Peninsula
Age: 30
Posts: 7,517
Re: probs with my old ea

checked the leads also?
__________________
1995 EF II Falcon GLi: Heritage Green, 4spd Auto, AUII 17" Rims, Custom BA Front Bar, Lowered, Gas Research LPG, Clear Indicators, JVC MP3 Headunit, Phoenix Gold 6.5" Splits, Coustic 481QE Amp, Clarion 12" sub, Leather Seats, Power Window Conversion, 3.45 LSD, Pacemaker Comp Extractors, 2.5" Exhaust, Mandrel Bent Intake, High Flow Filter, Wade 1004 110 cam.

In Progress: BA XR Side Skirts, BA XR Rear bar, BA Shifter Handle.


Want your EF on effalcon.com? Drop me a PM!
E-Series Club Stickers Here!

E-Series Moderator/Membership Officer/Webmaster/Cruise Official
EFFalcon is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2003, 20:06   #4 (permalink)
Look! A flying orangutan!
 
Join Date: Mar 2003
Location: perth
Age: 31
Posts: 3,104
Re: probs with my old ea

My money would be on the timing.
You could check the oxy sensor is plugged in, though I've never seen it actually affect a car's running that much.
The other thing is if the exhaust is leaking/partially blocked?
__________________
Proud TQE Operator and President of SEFAG - the Society for the Elimination of Ford Automatic Gearboxes

Pacemaker headers + 2.5" exhaust
EF Fairmont interior
MP3 player
Lowered King springs
5 speed manual
EF motor

Newest mod: EF Ghia wiring loom and dash
mongrelEB is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2003, 21:08   #5 (permalink)
elghia looking like blue
 
eafairmontghia's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: melbourne
Posts: 651
Re: probs with my old ea

naa i havent checked the timing, dont have anything to check it with, it could be the leads, they havent been replaced in a while,

the problem was there before the exhaust was put on, but now the car is basically undrivable

oxy sensor is another good suggestion, ill check these things out tomorrow or tuesday, thanks for the advice guys!
__________________
The magna is nearly dead...i need a new car...AGAIN!!...why did i sell the EL??

eafairmontghia is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2003, 21:24   #6 (permalink)
Look! A flying orangutan!
 
Join Date: Mar 2003
Location: perth
Age: 31
Posts: 3,104
Re: probs with my old ea

Yer timing I'd say then.
Mark the dizzy position, then loosen the dizzy and twist it slowly while the car is idling, when it runs its quickest the timing is good.

Easy! :)



Alex
__________________
Proud TQE Operator and President of SEFAG - the Society for the Elimination of Ford Automatic Gearboxes

Pacemaker headers + 2.5" exhaust
EF Fairmont interior
MP3 player
Lowered King springs
5 speed manual
EF motor

Newest mod: EF Ghia wiring loom and dash
mongrelEB is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2003, 01:28   #7 (permalink)
-
 
Join Date: May 2002
Location: Melbourne, Victoria
Age: 33
Posts: 1,675
Re: probs with my old ea

map sensor disconnected? explains the black smoke, doesnt explain the gas problems though...
galapogos01 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2003, 02:00   #8 (permalink)
formerly sikEA
 
old_mate's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Sydney
Age: 30
Posts: 2,142
Re: probs with my old ea

The zorst guys should have disconnected the battery (when they were welding), sounds to me like the ECU is having dramas. A proper reset should fix it. Hopefully that is.
__________________
EL Fairmont
XY Fairmont


...mmm clevo...

Quote:
Originally Posted by Sundeep
And Yagz, come back in six months faggot
old_mate is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2003, 03:32   #9 (permalink)
elghia looking like blue
 
eafairmontghia's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: melbourne
Posts: 651
Re: probs with my old ea

naa the map sensor wasnt disconnected, i changed it over but it made no difference,

although it runs like my el did when the vaccume hose came off my map sensor, rough idle, huge fuel consuption, black smoke, but it didnt make any difference,

it could be caus of the battery being disconnected, but the problem of backfiring, stalling, black smoke bla bla bla has been like that for a while, it just got a shit load worse on saturday, to the point that u cannot drive it

thanks again guys, ill let u know how it goes!
__________________
The magna is nearly dead...i need a new car...AGAIN!!...why did i sell the EL??

eafairmontghia is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2003, 03:05   #10 (permalink)
Look! A flying orangutan!
 
Join Date: Mar 2003
Location: perth
Age: 31
Posts: 3,104
Re: probs with my old ea

I still reckon its the timing, the exhaust would have changed the balance of the motor.
__________________
Proud TQE Operator and President of SEFAG - the Society for the Elimination of Ford Automatic Gearboxes

Pacemaker headers + 2.5" exhaust
EF Fairmont interior
MP3 player
Lowered King springs
5 speed manual
EF motor

Newest mod: EF Ghia wiring loom and dash
mongrelEB is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Australian Ford's Discussion > E-Series Falcons



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
EA Probs Heritage Trans | Driveline 13 12-15-2003 07:32
EA Fairmont probs Jules57 General Tech 7 06-24-2003 18:54
EF 4spd auto to fit EA series2 Any Probs? Boss 429 Trans | Driveline 0 06-20-2003 00:03
still having probs with idle EA cpi to mpi steve_58 Inline 6 Tech 1 02-20-2003 07:22
EA CFI probs.. uneven idle - after 1/3 throttle flatspot eskyboi General Tech 11 11-24-2002 20:16

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 17:11.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.