pinging 97 Taurus - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Fordforums Community > USENET NewsGroups > alt.autos.ford
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-02-2005, 17:01   #1 (permalink)
Teknical
Guest
 
Posts: n/a
pinging 97 Taurus

My 97 Taurus 3.0 Vulcan is pinging under load. No codes, no Check Engine
light, idle seems to be slightly rough with the warmer weather. I use good
gas always from the same station.

I did plugs, wires, and all filters about 9 months ago (~8,000 miles), and
run mobil1 synthetic & Purolator oil filters.


What should I be looking for?



  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-02-2005, 19:01   #2 (permalink)
F.H.
Guest
 
Posts: n/a
Re: pinging 97 Taurus

Teknical wrote:
> My 97 Taurus 3.0 Vulcan is pinging under load. No codes, no Check Engine
> light, idle seems to be slightly rough with the warmer weather. I use good
> gas always from the same station.
>
> I did plugs, wires, and all filters about 9 months ago (~8,000 miles), and
> run mobil1 synthetic & Purolator oil filters.
>
>
> What should I be looking for?


Not sure about the 3.0 but when the 4.6 pings it's usually the MAF (mass
air flow sensor). Does the 3.0 have injection and a MAF? Easy fix.
Involves cleaning.

  Reply With Quote
Old 05-02-2005, 19:01   #3 (permalink)
Robin AndrePont
Guest
 
Posts: n/a
Re: pinging 97 Taurus

Use a higher octane.

  Reply With Quote
Old 05-03-2005, 05:01   #4 (permalink)
Chris Bowne
Guest
 
Posts: n/a
Re: pinging 97 Taurus

I would look for loose or disconnected vacuum hoses, although surprised no
codes are being thrown.

Chris Bowne
Stonington, CT

"Teknical" <teknical@gmail.com> wrote in message
news:AKxde.4029$3U.313313@news20.bellglobal.com...
> My 97 Taurus 3.0 Vulcan is pinging under load. No codes, no Check Engine
> light, idle seems to be slightly rough with the warmer weather. I use good
> gas always from the same station.
>
> I did plugs, wires, and all filters about 9 months ago (~8,000 miles), and
> run mobil1 synthetic & Purolator oil filters.
>
>
> What should I be looking for?
>
>
>



  Reply With Quote
Old 05-03-2005, 15:01   #5 (permalink)
hothead
Guest
 
Posts: n/a
Re: pinging 97 Taurus

"Teknical1" wrote:
> My 97 Taurus 3.0 Vulcan is pinging under load. No codes, no
> Check Engine
> light, idle seems to be slightly rough with the warmer
> weather. I use good
> gas always from the same station.
>
> I did plugs, wires, and all filters about 9 months ago (~8,000
> miles), and
> run mobil1 synthetic & Purolator oil filters.
>
>
> What should I be looking for?


try a professional injection cleaning (motorvac). typically weve seen
injector nozzle buildup cause a pinging condition as well as carbon
buildup up on valve stems and piston tops. motorvac will do away with
both.

--
Posted using the http://www.autoforumz.com interface, at author's request
Articles individually checked for conformance to usenet standards
Topic URL: http://www.autoforumz.com/Ford-Mecur...ict118418.html
Visit Topic URL to contact author (reg. req'd). Report abuse: http://www.autoforumz.com/eform.php?p=575352
  Reply With Quote
Old 05-08-2005, 13:01   #6 (permalink)
coryrhonda
Guest
 
Posts: n/a
Re: pinging 97 Taurus

your egr valve is probably not working. slightly stuck open can cause rough
idle and no egr opening under load can cause pinging. that car uses
ignition timing and egr to eliminate predetionation. manually open the egr
valve with the motor under load and see if the ping stops. the system has a
dpfe (egr position) sensor, egr solenoid, and egr valve. if any bad should
set a code and check engine light but some times things don't work as they
should. that motor is made to run with no additional benifit from any
higher that 87 octane. If higher octane apears to fix the problem you
probably have deposit buildup on top of the pistons wich a good combustion
cleaner (not anything you add to the fuel tank, any good cleaner is not good
to set in the fuel system for days)can take car of.
"Teknical" <teknical@gmail.com> wrote in message
news:AKxde.4029$3U.313313@news20.bellglobal.com...
> My 97 Taurus 3.0 Vulcan is pinging under load. No codes, no Check Engine
> light, idle seems to be slightly rough with the warmer weather. I use good
> gas always from the same station.
>
> I did plugs, wires, and all filters about 9 months ago (~8,000 miles), and
> run mobil1 synthetic & Purolator oil filters.
>
>
> What should I be looking for?
>
>
>



  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Fordforums Community > USENET NewsGroups > alt.autos.ford



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 04:29.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.