1997 Explorer Control Trac Problem - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Fordforums Community > USENET NewsGroups > rec.autos.makers.ford.explorer
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-15-2006, 08:01   #1 (permalink)
Pops54
Guest
 
Posts: n/a
1997 Explorer Control Trac Problem

The 4 wheel, 4 wheel low lights are blinking 6 times every 2 minutes. The
front axle is engaging on turns. This problem resurfaced after 6 months. I
had posted here about it, the problem stopped after I cleaned the brake
dust from the front wheels. That did not work this time! Question, how
many speed sensors are there? I can only find 1, at the back of the
transfer case. Is there another & where might it be? I have cleaned the
one, but it made no diffence. Thanks, Pops

  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-15-2006, 08:01   #2 (permalink)
Vic Klein
Guest
 
Posts: n/a
Re: 1997 Explorer Control Trac Problem

There are 3 sensors, all located on the transfer case as I recall.

=Vic=
Bear Gap, PA

"Pops54" <rpear7108@nospam.aol.com> wrote in message
news:218034d555b02cfe7ec2c73f7228e7dd@localhost.talkaboutautos.com...
> The 4 wheel, 4 wheel low lights are blinking 6 times every 2 minutes. The
> front axle is engaging on turns. This problem resurfaced after 6 months. I
> had posted here about it, the problem stopped after I cleaned the brake
> dust from the front wheels. That did not work this time! Question, how
> many speed sensors are there? I can only find 1, at the back of the
> transfer case. Is there another & where might it be? I have cleaned the
> one, but it made no diffence. Thanks, Pops
>



  Reply With Quote
Old 01-15-2006, 08:01   #3 (permalink)
Pops54
Guest
 
Posts: n/a
Re: 1997 Explorer Control Trac Problem

Thanks, the only thing besides the 1 sensor I can see, is the shift motor &
its wiring. Pops...

  Reply With Quote
Old 01-15-2006, 10:01   #4 (permalink)
johanb
Guest
 
Posts: n/a
Re: 1997 Explorer Control Trac Problem

IIRC there are 2 speed sensors, 1 on the rear output shaft and 1 on the
front, behind the 4x4 motor


"Pops54" <rpear7108@nospam.aol.com> wrote in message
news:830dde1d569404912bbd252c33b9a8af@localhost.talkaboutautos.com...
> Thanks, the only thing besides the 1 sensor I can see, is the shift motor

&
> its wiring. Pops...
>
>



  Reply With Quote
Old 01-15-2006, 20:01   #5 (permalink)
Pops54
Guest
 
Posts: n/a
Re: 1997 Explorer Control Trac Problem

Thanks, I will look under there again. This thing is driving me crazy. It
has 97,000 miles,the V6 SOHC runs great and uses no oil.
Pops....

  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Fordforums Community > USENET NewsGroups > rec.autos.makers.ford.explorer



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 17:59.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.