2002 Explorer 4WD not engaging - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Fordforums Community > USENET NewsGroups > rec.autos.makers.ford.explorer
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-03-2006, 13:01   #1 (permalink)
indybandit
Guest
 
Posts: n/a
2002 Explorer 4WD not engaging

I left my 2002 Explorer outdoors during a recent hard freeze. I noticed that
during that cold snap (freezing temperatures) my 4WD would not engage. I was
hoping that once the temperatures warmed up the problem would go away, but it
has not. Ever since that day I have not been able to engage my 4WD which
includes the absence of the button light and the indicator light on my
instrument panel. Any ideas on what I can check? Is there a dedicated fuse
for the 4WD?

Frozen without 4WD in Indianapolis
  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-05-2006, 09:01   #2 (permalink)
Roadie
Guest
 
Posts: n/a
Re: 2002 Explorer 4WD not engaging

In article <59d20421cb153@uwe>, indybandit <u17244@uwe> wrote:

> I left my 2002 Explorer outdoors during a recent hard freeze. I noticed that
> during that cold snap (freezing temperatures) my 4WD would not engage. I was
> hoping that once the temperatures warmed up the problem would go away, but it
> has not. Ever since that day I have not been able to engage my 4WD which
> includes the absence of the button light and the indicator light on my
> instrument panel. Any ideas on what I can check? Is there a dedicated fuse
> for the 4WD?


If your 4wd lights don't prove out momentarily at startup my first
thought would be the 4wd Module. If they do, it is most likely the 4wd
shift motor. Soemtimes they can get stuck and giving them a good wrap
with a wrench can sometimes free it up.

This of course assumes you have first checked all your fuses and they
prove out.
  Reply With Quote
Old 01-05-2006, 12:01   #3 (permalink)
indybandit via CarKB.com
Guest
 
Posts: n/a
Re: 2002 Explorer 4WD not engaging

I have replace all 4WD related fuses with new ones and I did not see any
indication that they were compromised when removed. At startup the "4WD Low"
light is momentarily on. I have never looked for the 4WD indicator light so
I am not sure if I should see "4WD High" and "4WD Auto" as well. I will
check my manual for the location of the 4WD shift motor and consider giving
them a good "kick in the pants" with a wrench, if that is what it takes.

I will report back on the result.

--
Message posted via http://www.carkb.com
  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Fordforums Community > USENET NewsGroups > rec.autos.makers.ford.explorer



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 17:11.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.