Explorer Starts... Sometimes - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 01-06-06, 12:01 PM
psos20@yahoo.com
Guest
 
Posts: n/a
Explorer Starts... Sometimes

I just recently encountered a problem with my 94 Explorer, it sometimes
does not start, no click, no turning over, just a faint grinding sound
like something is trying to happen, but not. Then sometimes it will
start. I just recently put in a new starter motor in. All the
electrical works when I turn the key, just sometimes it doesnt start.
any thoughts?
thanks
Pete



 
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 01-06-06, 07:01 PM
Ulysses
Guest
 
Posts: n/a
Re: Explorer Starts... Sometimes


<psos20@yahoo.com> wrote in message
news:1136570655.951088.241070@g43g2000cwa.googlegroups.com...
> I just recently encountered a problem with my 94 Explorer, it sometimes
> does not start, no click, no turning over, just a faint grinding sound
> like something is trying to happen, but not. Then sometimes it will
> start. I just recently put in a new starter motor in. All the
> electrical works when I turn the key, just sometimes it doesnt start.
> any thoughts?
> thanks
> Pete
>


My first two suspects would probably be the ignition switch and the positive
battery cable. The cables tend to deteriorate inside the insulation.


 
post #3 of 7 (permalink) Old 01-07-06, 09:01 AM
Jim Warman
Guest
 
Posts: n/a
Re: Explorer Starts... Sometimes

Are the bolts on the starter tight??? Where the conditions similar before
the starter replacement? Is te replacement starter a good quality unit or
was it selected with pricing as the driving factor? Was the rest of the
system serviced at the same time? (battery connections, grounds, battery
test...). Why was the original starter replaced.... could the ring gear be
bad?




<psos20@yahoo.com> wrote in message
news:1136570655.951088.241070@g43g2000cwa.googlegroups.com...
>I just recently encountered a problem with my 94 Explorer, it sometimes
> does not start, no click, no turning over, just a faint grinding sound
> like something is trying to happen, but not. Then sometimes it will
> start. I just recently put in a new starter motor in. All the
> electrical works when I turn the key, just sometimes it doesnt start.
> any thoughts?
> thanks
> Pete
>



 
post #4 of 7 (permalink) Old 01-07-06, 05:01 PM
Ulysses
Guest
 
Posts: n/a
Re: Explorer Starts... Sometimes


"Jim Warman" <mechanic@telusplanet.net> wrote in message
news:__Qvf.60159$OU5.25076@clgrps13...
> Are the bolts on the starter tight??? Where the conditions similar before
> the starter replacement? Is te replacement starter a good quality unit or
> was it selected with pricing as the driving factor? Was the rest of the
> system serviced at the same time? (battery connections, grounds, battery
> test...). Why was the original starter replaced.... could the ring gear be
> bad?
>
>


You got me thinking--I once had a starter motor that didn't work while
installed but worked fine when out of the vehicle. It turned out to be worn
brushes and it would make contact if the starter was turned a certain way.
Maybe OP got a poorly assembled rebuilt.

>
>
> <psos20@yahoo.com> wrote in message
> news:1136570655.951088.241070@g43g2000cwa.googlegroups.com...
> >I just recently encountered a problem with my 94 Explorer, it sometimes
> > does not start, no click, no turning over, just a faint grinding sound
> > like something is trying to happen, but not. Then sometimes it will
> > start. I just recently put in a new starter motor in. All the
> > electrical works when I turn the key, just sometimes it doesnt start.
> > any thoughts?
> > thanks
> > Pete
> >

>
>



 
post #5 of 7 (permalink) Old 01-07-06, 06:01 PM
Jim Warman
Guest
 
Posts: n/a
Re: Explorer Starts... Sometimes

Some rebuilders (I don't know f this is just a Canada thing or not) are
offering an "economy" line of rebuilts... These units are basically
"reconditioned" rather than "rebuilt". I don't think I would use these on
any of my vehicles.


 
post #6 of 7 (permalink) Old 01-08-06, 08:01 PM
ph
Guest
 
Posts: n/a
Re: Explorer Starts... Sometimes


psos20@yahoo.com wrote:
> I just recently encountered a problem with my 94 Explorer, it sometimes
> does not start, no click, no turning over, just a faint grinding sound
> like something is trying to happen, but not. Then sometimes it will
> start. I just recently put in a new starter motor in. All the
> electrical works when I turn the key, just sometimes it doesnt start.
> any thoughts?
> thanks
> Pete


I had the same problem a couple years back on my '91 Explorer. It
would only happen sometimes. I would have to giggle the positive
battery cable and it would eventually start. I replaced both battery
cables. Two years and I've never had a problem since.

ph

 
post #7 of 7 (permalink) Old 01-09-06, 02:02 AM
ph
Guest
 
Posts: n/a
Re: Explorer Starts... Sometimes


psos20@yahoo.com wrote:
> I just recently encountered a problem with my 94 Explorer, it sometimes
> does not start, no click, no turning over, just a faint grinding sound
> like something is trying to happen, but not. Then sometimes it will
> start. I just recently put in a new starter motor in. All the
> electrical works when I turn the key, just sometimes it doesnt start.
> any thoughts?
> thanks
> Pete


I had the same problem a couple years back on my '91 Explorer. It
would only happen sometimes. I would have to giggle the positive
battery cable and it would eventually start. I replaced both battery
cables. Two years and I've never had a problem since.

 
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Fordforums Community > USENET NewsGroups > rec.autos.makers.ford.explorer


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome