Fast idle problem - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Fordforums Community > USENET NewsGroups > rec.autos.makers.ford.explorer
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-25-2006, 15:01   #1 (permalink)
scottmotocross@hotpop.com
Guest
 
Posts: n/a
Fast idle problem

Hello,

I have '96 4.0 Explorer Sport 5 speed with a fast idle (1,500 - 2,500)
condition that goes away after you drive the vehicle until it's warm
then shut if off and start it back up. Anyone know what could be the
problem? It has a new IAC valve and 02 sensors. No codes showing.

Thanks for looking,
SMC

  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-27-2006, 20:01   #2 (permalink)
Just_Steve
Guest
 
Posts: n/a
Re: Fast idle problem

On my '96 4dr 4.0L ohv automatic, I was having problems with intermittent
high idle after warmup. The problem was caused by a bad engine coolant temp
(ECT) sensor. On my vehicle there are two temp sensors, one feeds the gauge
on the dash, the other (the ECT) feeds the engine computer. Replacing the
ECT fixed the problem.

<scottmotocross@hotpop.com> wrote in message
news:1138226652.384950.270950@g47g2000cwa.googlegroups.com...
> Hello,
>
> I have '96 4.0 Explorer Sport 5 speed with a fast idle (1,500 - 2,500)
> condition that goes away after you drive the vehicle until it's warm
> then shut if off and start it back up. Anyone know what could be the
> problem? It has a new IAC valve and 02 sensors. No codes showing.
>
> Thanks for looking,
> SMC
>



  Reply With Quote
Old 01-28-2006, 14:01   #3 (permalink)
scottmotocross@hotpop.com
Guest
 
Posts: n/a
Re: Fast idle problem

Thanks for the reply Steve. I'll check mine.

Take Care,
SMC

  Reply With Quote
Old 02-12-2006, 12:01   #4 (permalink)
scottmotocross@hotpop.com
Guest
 
Posts: n/a
Re: Fast idle problem

Changed the ECT & thermostat. Didn't really make a difference. Thanks
for the suggestion though.

SMC

  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Fordforums Community > USENET NewsGroups > rec.autos.makers.ford.explorer



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 06:52.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.