I had to tighten my (idle?) because my 2000 wouldn't stay running, HELP? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Fordforums Community > USENET NewsGroups > rec.autos.makers.ford.explorer
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-20-2005, 21:01   #1 (permalink)
coachpaul2003
Guest
 
Posts: n/a
I had to tighten my (idle?) because my 2000 wouldn't stay running, HELP?

I really do not know a lot about cars but I am trying to learn and I was on
a trip of one way 1400mi. and i got there and drove around town everyday.
When i got ready to leave my explorer would start but die unless i kept my
foot on the accelerator. I do not know what to call it but i screwed in
the screw to make my idle run at a higher rate. Please help!!

  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-21-2005, 07:01   #2 (permalink)
Big Shoe
Guest
 
Posts: n/a
Re: I had to tighten my (idle?) because my 2000 wouldn't stay running, HELP?

I once did the same thing with my '99 to keep it going until I could
get to the dealer. I then found out that the problem is the IAC (idle
air control) valve. If you want to give it a try, do a Google search
on the subject and you will find plenty of information.

On Sun, 20 Mar 2005 22:56:42 -0500, "coachpaul2003"
<coachpaul2003@yahoo.com> wrote:

>I really do not know a lot about cars but I am trying to learn and I was on
>a trip of one way 1400mi. and i got there and drove around town everyday.
>When i got ready to leave my explorer would start but die unless i kept my
>foot on the accelerator. I do not know what to call it but i screwed in
>the screw to make my idle run at a higher rate. Please help!!


  Reply With Quote
Old 03-21-2005, 08:18   #3 (permalink)
Beeper
Guest
 
Posts: n/a
Re: I had to tighten my (idle?) because my 2000 wouldn't stay running, HELP?

Sounds like the IAC. Easy to replace or you may just try a cleaning of the
plunger area. Self explanatory once you remove it and look at the underside.
Approx $55-$75. Any higher shop around a little bit.
"coachpaul2003" <coachpaul2003@yahoo.com> wrote in message
news:c9c994ef7d50ff4195ac25d8984f5352@localhost.talkaboutautos.com...
>I really do not know a lot about cars but I am trying to learn and I was on
> a trip of one way 1400mi. and i got there and drove around town everyday.
> When i got ready to leave my explorer would start but die unless i kept my
> foot on the accelerator. I do not know what to call it but i screwed in
> the screw to make my idle run at a higher rate. Please help!!
>



  Reply With Quote
Old 03-21-2005, 18:01   #4 (permalink)
David
Guest
 
Posts: n/a
Re: I had to tighten my (idle?) because my 2000 wouldn't stay running, HELP?

I confirm, sounds like IAC. Small silver cylinder with black plastic shiny
knob and wires attached. Sits on top of Exploder engine (usually) behind
throttle assemblies and is easily removed.

Loosen it and leaving it connected to cables take a screw driver and clean
up the shaft. If I remember right it was almost $100 to replace on my SOHC.
After a good 'broddle' with a screwdriver, mine has been fine for 40,000
miles.

Good luck.

David
Raleigh



"Beeper" <Beeper@echoes.net> wrote in message
news:d1mnpa01tot@enews4.newsguy.com...
> Sounds like the IAC. Easy to replace or you may just try a cleaning of
> the plunger area. Self explanatory once you remove it and look at the
> underside. Approx $55-$75. Any higher shop around a little bit.
> "coachpaul2003" <coachpaul2003@yahoo.com> wrote in message
> news:c9c994ef7d50ff4195ac25d8984f5352@localhost.talkaboutautos.com...
>>I really do not know a lot about cars but I am trying to learn and I was
>>on
>> a trip of one way 1400mi. and i got there and drove around town everyday.
>> When i got ready to leave my explorer would start but die unless i kept
>> my
>> foot on the accelerator. I do not know what to call it but i screwed in
>> the screw to make my idle run at a higher rate. Please help!!
>>

>
>



  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Fordforums Community > USENET NewsGroups > rec.autos.makers.ford.explorer



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 21:40.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.