loud tic - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Fordforums Community > USENET NewsGroups > rec.autos.makers.ford.explorer
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-16-2005, 10:01   #1 (permalink)
izac
Guest
 
Posts: n/a
loud tic

Hi, just wondering if anyone knows if this is a common problem. i have a
1998 explorer sport v6 sohc, and when i put the heat on at anytime, i get
this loud tic every 5 to 8 secs. any ideas? thanks


  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-16-2005, 11:02   #2 (permalink)
Jim Warman
Guest
 
Posts: n/a
Re: loud tic

Well... you might try to localize where the tic is coming from. When my MIL
was alive, every now and again I would get a noise from the back seat... I
finally figured that one out with a little deduction...


"izac" <izac29@rogers.com> wrote in message
news:H5mdnW4BFMeW6c_eRVn-oA@rogers.com...
> Hi, just wondering if anyone knows if this is a common problem. i have a
> 1998 explorer sport v6 sohc, and when i put the heat on at anytime, i get
> this loud tic every 5 to 8 secs. any ideas? thanks
>
>



  Reply With Quote
Old 10-16-2005, 13:01   #3 (permalink)
johanb
Guest
 
Posts: n/a
Re: loud tic

front or rear ????????

Sounds like blend door motor or door broken


"izac" <izac29@rogers.com> wrote in message
news:H5mdnW4BFMeW6c_eRVn-oA@rogers.com...
> Hi, just wondering if anyone knows if this is a common problem. i have a
> 1998 explorer sport v6 sohc, and when i put the heat on at anytime, i get
> this loud tic every 5 to 8 secs. any ideas? thanks
>
>



  Reply With Quote
Old 10-16-2005, 13:01   #4 (permalink)
izac
Guest
 
Posts: n/a
Re: loud tic

hi the tic is comming from the front of the engine.. only when i put the
heat on.. not a/c or do anything else. it sound like a switch of some sort.
i get lots of heat and cold and lots of air front and back
thanks

"izac" <izac29@rogers.com> wrote in message
news:H5mdnW4BFMeW6c_eRVn-oA@rogers.com...
> Hi, just wondering if anyone knows if this is a common problem. i have a
> 1998 explorer sport v6 sohc, and when i put the heat on at anytime, i get
> this loud tic every 5 to 8 secs. any ideas? thanks
>



  Reply With Quote
Old 10-16-2005, 15:01   #5 (permalink)
Jim Warman
Guest
 
Posts: n/a
Re: loud tic

Well, the first thing that comes to mind is the AC compressor.... Any time
that air blows on glass, the AC will run to dehunidify the air to avoid
fogging. On yours, there are very few heater positions that will avoid
having this happen. Now... since the tic comes so often, I would suggest
that the refrigerant level in the system is low.... even though winter is
approaching, it is usually cheaper to have problems addressed early in the
process rather than waiting for a catastrophic failure capable of
redesigning our budgets.

"izac" <izac29@rogers.com> wrote in message
news:HeCdnWWJfMHyB8_eRVn-hg@rogers.com...
> hi the tic is comming from the front of the engine.. only when i put the
> heat on.. not a/c or do anything else. it sound like a switch of some

sort.
> i get lots of heat and cold and lots of air front and back
> thanks
>
> "izac" <izac29@rogers.com> wrote in message
> news:H5mdnW4BFMeW6c_eRVn-oA@rogers.com...
> > Hi, just wondering if anyone knows if this is a common problem. i have a
> > 1998 explorer sport v6 sohc, and when i put the heat on at anytime, i

get
> > this loud tic every 5 to 8 secs. any ideas? thanks
> >

>
>



  Reply With Quote
Old 10-16-2005, 17:01   #6 (permalink)
johanb
Guest
 
Posts: n/a
Re: loud tic

Are you making a living as a service writer ??????

Could have used that info in your 1st message.

anything else you left out ?????????




"izac" <izac29@rogers.com> wrote in message
news:HeCdnWWJfMHyB8_eRVn-hg@rogers.com...
> hi the tic is comming from the front of the engine.. only when i put the
> heat on.. not a/c or do anything else. it sound like a switch of some

sort.
> i get lots of heat and cold and lots of air front and back
> thanks
>
> "izac" <izac29@rogers.com> wrote in message
> news:H5mdnW4BFMeW6c_eRVn-oA@rogers.com...
> > Hi, just wondering if anyone knows if this is a common problem. i have a
> > 1998 explorer sport v6 sohc, and when i put the heat on at anytime, i

get
> > this loud tic every 5 to 8 secs. any ideas? thanks
> >

>
>
>



  Reply With Quote
Old 10-16-2005, 20:01   #7 (permalink)
izac
Guest
 
Posts: n/a
Re: loud tic

to joharnb:
anyway no to your question. i have never posted on a news group before, and
so this was new to me.. sorry to affend.
thanks for the info Jim and i will go get that checked out tomorrow.
"izac" <izac29@rogers.com> wrote in message
news:H5mdnW4BFMeW6c_eRVn-oA@rogers.com...
> Hi, just wondering if anyone knows if this is a common problem. i have a
> 1998 explorer sport v6 sohc, and when i put the heat on at anytime, i get
> this loud tic every 5 to 8 secs. any ideas? thanks
>



  Reply With Quote
Old 10-16-2005, 20:01   #8 (permalink)
johanb
Guest
 
Posts: n/a
Re: loud tic

No problem, just try to put in as much info as possible that might be
related.

when ,where, hot ,cold,idle , under acceleration etc.

like Jim said, fast cycling is usually a sign of low on refrigerant

Hope you find what's wrong withit


"izac" <izac29@rogers.com> wrote in message
news:DLCdnVQXy-4Ia8_eRVn-vQ@rogers.com...
> to joharnb:
> anyway no to your question. i have never posted on a news group before,

and
> so this was new to me.. sorry to affend.
> thanks for the info Jim and i will go get that checked out tomorrow.
> "izac" <izac29@rogers.com> wrote in message
> news:H5mdnW4BFMeW6c_eRVn-oA@rogers.com...
> > Hi, just wondering if anyone knows if this is a common problem. i have a
> > 1998 explorer sport v6 sohc, and when i put the heat on at anytime, i

get
> > this loud tic every 5 to 8 secs. any ideas? thanks
> >

>
>



  Reply With Quote
Old 10-21-2005, 11:01   #9 (permalink)
WreckZ28
Guest
 
Posts: n/a
Re: loud tic

Did you find out the problem? My 2001 Ford Explorer just started doing the
same thing. It tics every 5-8 seconds with the heat on only and when it
happens, the idle drops about 200 rpm.


  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Fordforums Community > USENET NewsGroups > rec.autos.makers.ford.explorer



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 16:26.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.