95 Ford Contour Speedo & Odo out. Cable? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Contour | Ford Mondeo | Mercury Mystique | Ford Telstar
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

Ford Contour | Ford Mondeo | Mercury Mystique | Ford Telstar Forum for discussion of the Ford Contour, Ford Mondeo, Mercury Mystique and Ford Telstar

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-03-2012, 06:44   #1 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 3
95 Ford Contour Speedo & Odo out. Cable?

So my Speedometer & Odometer both went out. Hopped in the car this morning and neither of them worked on the way to school. Speedo stayed at 0 and Odo stayed at the same milage.

I seen a thread on here talking about it, and thats great, but I have NO idea where to look for the cable to see if it is broke. Can someone help me out? I am totally clueless when it comes to cars.

Also, the person with the same problem in the other thread didn't seem to fix it, or failed to say they did. It says they had an issue trying to get it in or something.

Thanks.
614joe is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-03-2012, 08:13   #2 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 10,123
Re: 95 Ford Contour Speedo & Odo out. Cable?

Thought that year / model of car would have a speed sensor on the gearbox rather than a cable . If so check wiring at speed sensor first as it can give problems , but may need new sensor .
R.S.LOGAN is online now   Reply With Quote
Old 01-03-2012, 13:12   #3 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 3
Re: 95 Ford Contour Speedo & Odo out. Cable?

I was googling and it said speed sensors are in the the later 95's + and the earlier have a cable.

I wouldn't know which this has, again I don't know about cars. Where would the speed sensor or cable be located?
614joe is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2012, 09:08   #4 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 10,123
Re: 95 Ford Contour Speedo & Odo out. Cable?

Apparently on a 1999 ford contour with a 2.5L engine it's on the lower rear of transaxle, with three wires and either a rectangle or triangle shaped plug. If it has a cable it should be in same area and going up through bulkhead /firewall into speedo .
R.S.LOGAN is online now   Reply With Quote
Old 01-08-2012, 22:27   #5 (permalink)
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 3
Re: 95 Ford Contour Speedo & Odo out. Cable?

Pretty sure mines is a cable. Finally had time to lift the hood and I can see a cable coming straight from the firewall in the speedo area. The cable looks fine in that area, but it curves and goes straight down under all that crap in the engine and I can't see where it leads to and if there is a problem with it down there or not. Can't even fit my hand down there and I have pretty small hands.

Can JUST that gage go out in the dash? The gas & temp gage work fine, its just the odo/speedo part not working. Not trying to have a friend or mechanic shop take stuff appart under the hood to get to the cable just to find out its fine.

I'll check and see if I can find the cable under the steering wheel to see if it may be messed up or came out of the odo/speedo gage itself.
614joe is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2012, 14:30   #6 (permalink)
Moderators
 
Join Date: Apr 2007
Location: Scotland
Posts: 10,123
Re: 95 Ford Contour Speedo & Odo out. Cable?

Disconnect the cable from the head and jack up car and spin wheel to see if it's turning or not . You could also push car on flat for short distance and see if it turns .Could just be broken cable , if not could be speedo drive in box .Also make sure head is not seized .If cable turning o.k must be fault in head .
R.S.LOGAN is online now   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Contour | Ford Mondeo | Mercury Mystique | Ford Telstar



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 08:26.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.