Oil pump Help!!!! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Contour | Ford Mondeo | Mercury Mystique | Ford Telstar Forum for discussion of the Ford Contour, Ford Mondeo, Mercury Mystique and Ford Telstar

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 03-06-06, 12:16 AM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 4
Oil pump Help!!!!

I just rebuilt my 1997 Contour 2.0 engine and it fired right up, but oil pressure light stays on. I shut it down not damage the engine bearings. I have two questions. #1 What is the best way to prime the oil pump? I did not pack it with vaseline, but I did smear lithium assembly grease inside the oil pump. #2 We took the oil pump apart and unfortunately, we did not pay attention as to how the oil pressure relief valve went back in. We went by pictures of other ford manuals, but the vehicle repair manual does not list a picture or mention of the oil pressure valve in the oil pump. We put it back in with the long slender shaft in first with the cup portion towards the outside of the pump (plug) and then the spring and plug. Is this right? Thanks.

mcsphog is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 01-25-07, 05:55 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1
Re: Oil pump Help!!!!

kinda late to answer but you have the valve in backwards, the spring goes into the cup portion of the valve and goes into the pump, slender shaft to the outside.
tecmec is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > Ford Contour | Ford Mondeo | Mercury Mystique | Ford Telstar


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome