740 engine stalling - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Volvo
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-03-2006, 21:01   #1 (permalink)
gary vetri
Guest
 
Posts: n/a
740 engine stalling

hi, can anyone help,my 91 740 wagon,start and run pretty well, but stall and
loses power and sometimes the engine just cut out, at all different speeds.
after I pull over. it starts right up after a couple of second. the service
engine light come on when I first start out and then goes out. Has anyone
run across this problem before thanks gary v.


  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-03-2006, 21:01   #2 (permalink)
James Sweet
Guest
 
Posts: n/a
Re: 740 engine stalling

gary vetri wrote:
> hi, can anyone help,my 91 740 wagon,start and run pretty well, but stall and
> loses power and sometimes the engine just cut out, at all different speeds.
> after I pull over. it starts right up after a couple of second. the service
> engine light come on when I first start out and then goes out. Has anyone
> run across this problem before thanks gary v.
>
>



That sounds exactly like the problem I was just having with my '87 which
turned out to be the engine wiring harness, but your '91 is new enough
that it would have the updated harness. Still might be worth looking at
it to make sure a rat didn't chew on it or something.
  Reply With Quote
Old 01-04-2006, 06:01   #3 (permalink)
Mungo \Two Sheds\ Toadfoot
Guest
 
Posts: n/a
Re: 740 engine stalling

gary vetri wrote:
> hi, can anyone help,my 91 740 wagon,start and run pretty well, but
> stall and loses power and sometimes the engine just cut out, at all
> different speeds. after I pull over. it starts right up after a
> couple of second. the service engine light come on when I first start
> out and then goes out. Has anyone run across this problem before
> thanks gary v.


Check the pipe on the auxiliary air valve - it's right on the top of the
engine and also has an electrical connection. The pipe has a habit of
working loose and causing the intermittent problem you describe as it can
re-seat itself enough to work again when the engine stops.

Si


  Reply With Quote
Old 01-04-2006, 10:01   #4 (permalink)
RiverLink
Guest
 
Posts: n/a
Re: 740 engine stalling

I had a 1985 740 that exhibited the same symptoms, after it was 12 years
old. My problem was an intermittent and faulty "hall sensor", inside the
distributor, where the external wiring is connected. The other
suggestions are possible, but I'd put my money on the distributor sensor.
Tell the garage to start with the replacement of the hall sensor, otherwise
they may start replacing the MAP sensor, injectors, fuel pump and heaven
forbid the ECU computer. You may end up with a huge repair bill and no
better off - I've heard of this happening.

Good luck and let us know what is the final culprit.

Cheers.... Cam

"gary vetri" <hardlabor@worldnet.att.net> wrote in message
news:UUGuf.221939$qk4.90817@bgtnsc05-news.ops.worldnet.att.net...
> hi, can anyone help,my 91 740 wagon,start and run pretty well, but stall
> and loses power and sometimes the engine just cut out, at all different
> speeds. after I pull over. it starts right up after a couple of second.
> the service engine light come on when I first start out and then goes out.
> Has anyone run across this problem before thanks gary v.
>



  Reply With Quote
Old 01-04-2006, 17:01   #5 (permalink)
Jason
Guest
 
Posts: n/a
Re: 740 engine stalling

It sounds like an electrical problem, if the loss of power and engine
stall is intermittent.

If it has low power all the time, rough idle, or your gas mileage is
poor (feels like the engine is not firing correctly) I would recommend
a full tune-up on the ignition system, and plugs. You might check the
plugs, and think about when the distributor cap and rotor were last
replaced.



gary vetri wrote:
> hi, can anyone help,my 91 740 wagon,start and run pretty well, but stall and
> loses power and sometimes the engine just cut out, at all different speeds.
> after I pull over. it starts right up after a couple of second. the service
> engine light come on when I first start out and then goes out. Has anyone
> run across this problem before thanks gary v.


  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Volvo



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 08:27.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.