850 - 94 T5 Engine Knock Sensors - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Volvo
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-01-2005, 19:01   #1 (permalink)
Gary Pope
Guest
 
Posts: n/a
850 - 94 T5 Engine Knock Sensors

Hi all

Could I get some advise on knock sensors, I had replaced these new from
Volvo 5 years ago as a knock sensor kit, that is new wiring harness and
knock sensors. In the last couple of months I have had to clear the
emission light, fault codes logged for front & rear knock sensors,
sometimes twice a month, signal missing or faulty knock sensor.
I only ever use premium unleaded fuel from BP Ultimate or Shell
Optimax.

I have had this occour if I idle the engine to long on start up .ie
hitching up the trailer.

Short running while warming up, which I try to avoid. The light comes
on after starting engine again.

and finally when low on fuel and fuel light is on.

This all varies within the above mentioned but generally the light is
triggered during one of these outcomes.

Thanks for any advise in advance.

Gary.

  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-02-2005, 08:01   #2 (permalink)
Mike F
Guest
 
Posts: n/a
Re: 850 - 94 T5 Engine Knock Sensors

Gary Pope wrote:
>
> Hi all
>
> Could I get some advise on knock sensors, I had replaced these new from
> Volvo 5 years ago as a knock sensor kit, that is new wiring harness and
> knock sensors. In the last couple of months I have had to clear the
> emission light, fault codes logged for front & rear knock sensors,
> sometimes twice a month, signal missing or faulty knock sensor.
> I only ever use premium unleaded fuel from BP Ultimate or Shell
> Optimax.
>
> I have had this occour if I idle the engine to long on start up .ie
> hitching up the trailer.
>
> Short running while warming up, which I try to avoid. The light comes
> on after starting engine again.
>
> and finally when low on fuel and fuel light is on.
>
> This all varies within the above mentioned but generally the light is
> triggered during one of these outcomes.
>
> Thanks for any advise in advance.
>
> Gary.


My guess it the harness modifications have gone bad from corrosion.
When I did my dad's 850, I cut the terminals off the car harness, and
the adapter harness, and soldered the wires together. You're supposed
to cut the terminals off the car harness, put new ones on (from the
kit), then plug the adapter harness into the new terminals, and plug the
oxygen sensors into the adapter. The way I did it eliminates one
possibility of problems.

--
Mike F.
Thornhill (near Toronto), Ont.

Replace tt with t (twice!) and remove parentheses to email me directly.
(But I check the newsgroup more often than this email address.)
  Reply With Quote
Old 11-02-2005, 09:01   #3 (permalink)
JDG
Guest
 
Posts: n/a
Re: 850 - 94 T5 Engine Knock Sensors

Mike F wrote:
> Gary Pope wrote:
>
>>Hi all
>>
>>Could I get some advise on knock sensors, I had replaced these new from
>>Volvo 5 years ago as a knock sensor kit, that is new wiring harness and
>>knock sensors. In the last couple of months I have had to clear the
>>emission light, fault codes logged for front & rear knock sensors,
>>sometimes twice a month, signal missing or faulty knock sensor.
>>I only ever use premium unleaded fuel from BP Ultimate or Shell
>>Optimax.
>>
>>I have had this occour if I idle the engine to long on start up .ie
>>hitching up the trailer.
>>
>>Short running while warming up, which I try to avoid. The light comes
>>on after starting engine again.
>>
>>and finally when low on fuel and fuel light is on.
>>
>>This all varies within the above mentioned but generally the light is
>>triggered during one of these outcomes.
>>
>>Thanks for any advise in advance.
>>
>>Gary.

>
>
> My guess it the harness modifications have gone bad from corrosion.
> When I did my dad's 850, I cut the terminals off the car harness, and
> the adapter harness, and soldered the wires together. You're supposed
> to cut the terminals off the car harness, put new ones on (from the
> kit), then plug the adapter harness into the new terminals, and plug the
> oxygen sensors into the adapter. The way I did it eliminates one
> possibility of problems.
>

It could be that your spark plug wires are shorting and giving you
misfires that trigger the knock sensors. My 94 850 turbo got so bad it
wouldn't run because of misfires. New wires and the knock sensor codes
quit occurring.
  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Volvo



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 22:22.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.