95 850 T5 - Problems Starting - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Volvo
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-19-2005, 07:01   #1 (permalink)
Graham Dean
Guest
 
Posts: n/a
95 850 T5 - Problems Starting

After leaving my 850 T5 for a couple of weeks I came back to a flat battery
(perhaps discharged through
the alarm?). Not a big problem I thought - I put the battery on charge over
night, re-fitted, and wouldn't
start... After replacing battery, plugs and distributor cap it has finally
started - but not well at all. It seems
to require keeping the starter motor going for anywhere between 10-20 secs
before it finally fires and runs.
Once running it seems to run fine and smooth. Previously it wasn't brilliant
but always started reasonably well.

Any advice / pointers?

Best wishes,
Graham


  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-19-2005, 17:01   #2 (permalink)
Tim..
Guest
 
Posts: n/a
Re: 95 850 T5 - Problems Starting


"Graham Dean" <g.dean@tesco.net> wrote in message
news:de4krq$r45$1@nwrdmz02.dmz.ncs.ea.ibs-infra.bt.com...
> After leaving my 850 T5 for a couple of weeks I came back to a flat

battery
> (perhaps discharged through
> the alarm?). Not a big problem I thought - I put the battery on charge

over
> night, re-fitted, and wouldn't
> start... After replacing battery, plugs and distributor cap it has finally
> started - but not well at all. It seems
> to require keeping the starter motor going for anywhere between 10-20 secs
> before it finally fires and runs.
> Once running it seems to run fine and smooth. Previously it wasn't

brilliant
> but always started reasonably well.


Sounds abit like valve stick to me? Very difficult to determine without
witnessing the car. Are you using the correct oil in the sump?

10w-30 or 10w-40 is right for the 5 pot.

Also are you driving it fairly hard from time to time? Very gentle low speed
driving doesnt do this engine any good at all.

How many miles on the car, and what has the previous service history been
like??

Tim.
(UK)


  Reply With Quote
Old 08-21-2005, 08:01   #3 (permalink)
Graham Dean
Guest
 
Posts: n/a
Re: 95 850 T5 - Problems Starting


"Tim.." <the.farm.hates.spam@btinternet.com> wrote in message
news:de5pqv$sv1$1@nwrdmz03.dmz.ncs.ea.ibs-infra.bt.com...
>
> "Graham Dean" <g.dean@tesco.net> wrote in message
> news:de4krq$r45$1@nwrdmz02.dmz.ncs.ea.ibs-infra.bt.com...
>> After leaving my 850 T5 for a couple of weeks I came back to a flat

> battery
>> (perhaps discharged through
>> the alarm?). Not a big problem I thought - I put the battery on charge

> over
>> night, re-fitted, and wouldn't
>> start... After replacing battery, plugs and distributor cap it has
>> finally
>> started - but not well at all. It seems
>> to require keeping the starter motor going for anywhere between 10-20
>> secs
>> before it finally fires and runs.
>> Once running it seems to run fine and smooth. Previously it wasn't

> brilliant
>> but always started reasonably well.

>
> Sounds abit like valve stick to me? Very difficult to determine without
> witnessing the car. Are you using the correct oil in the sump?
>
> 10w-30 or 10w-40 is right for the 5 pot.
>
> Also are you driving it fairly hard from time to time? Very gentle low
> speed
> driving doesnt do this engine any good at all.
>
> How many miles on the car, and what has the previous service history been
> like??
>
> Tim.
> (UK)
>
>


Hi Tim,

Thanks for pointer - yep, I think it could well be sticking valve. I'll
check oil grade.
Yes re driving - the turbo gets kicked in properly now and again...
Car's done 160k, unsure on service history tho. Perhaps worth a complete
service inc
oil change etc?

Cheers,
Graham


  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Volvo



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 16:45.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.