Problems ! - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Volvo
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-03-2005, 15:02   #1 (permalink)
pepe256
Guest
 
Posts: n/a
Problems !

i just cleaned my throttle body and my iac with throttle body cleaner and
now it starts up and idles perfect but if i touch th gas or switch gears
it backfires extremely bad and shuts off please help i need to get it
running again.

  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-03-2005, 15:02   #2 (permalink)
Boris Mohar
Guest
 
Posts: n/a
Re: Problems !

On Sat, 03 Sep 2005 16:52:42 -0400, "pepe256" <stefanarnold@comcast.net>
wrote:

>i just cleaned my throttle body and my iac with throttle body cleaner and
>now it starts up and idles perfect but if i touch th gas or switch gears
>it backfires extremely bad and shuts off please help i need to get it
>running again.


Examine carefully if all of the vacuum hoses are back in the right place


Regards,

Boris Mohar

Got Knock? - see:
Viatrack Printed Circuit Designs (among other things) http://www.viatrack.ca
  Reply With Quote
Old 09-03-2005, 16:01   #3 (permalink)
pepe256
Guest
 
Posts: n/a
Re: Problems !

im 99% sure i got all the vacuum hoses in the right place but i guess it
would hurt again could i have hit something in the throttle body? which is
making it mess up?

  Reply With Quote
Old 09-03-2005, 16:01   #4 (permalink)
Randy G.
Guest
 
Posts: n/a
Re: Problems !

"pepe256" <stefanarnold@comcast.net> wrote:

>i just cleaned my throttle body and my iac with throttle body cleaner and
>now it starts up and idles perfect but if i touch th gas or switch gears
>it backfires extremely bad and shuts off please help i need to get it
>running again.


Check the operation and adjustment of the throttle position switch.
The manual states that carb cleaner should not be sprayed into the
throttle body directly, but spray it on a rag and wipe it, otherwise
cleaner can get into the switch and damage it.

Also, if the switch had been adjusted for a very dirty throttle
butterfly, the cleaning may now have it at the wrong point. Just a
thought.

Also, if you mention what car you have it might help get more specific
answers.


__ __
Randy & \ \/ /alerie's
\__/olvos
'90 245 Estate - '93 965 Estate
"Shelby" & "Kate"
  Reply With Quote
Old 09-03-2005, 18:01   #5 (permalink)
pepe256
Guest
 
Posts: n/a
Re: Problems !

im sorry it is a 1986 740 gle and i could have hit the switch but i used a
rag with the clener on it and did it so i dont know.

  Reply With Quote
Old 09-03-2005, 20:01   #6 (permalink)
James Sweet
Guest
 
Posts: n/a
Re: Problems !


"pepe256" <stefanarnold@comcast.net> wrote in message
news:c7a8db3200fae04e2cfcf39211ac88fd@localhost.talkaboutautos.com...
> im sorry it is a 1986 740 gle and i could have hit the switch but i used a
> rag with the clener on it and did it so i dont know.
>


I use cleaner directly and have never hurt the switch, but I usually remove
the throttle body which involves removing the switch since it's in the way
of a bolt. Do make sure the switch is adjusted correctly though, it should
click just as the throttle begins to open.


  Reply With Quote
Old 09-03-2005, 20:01   #7 (permalink)
pepe256
Guest
 
Posts: n/a
Re: Problems !

what would be wring if it doesnt click could the switch be bad or just setu
up wrong

  Reply With Quote
Old 09-03-2005, 21:01   #8 (permalink)
Randy G.
Guest
 
Posts: n/a
Re: Problems !

"pepe256" <stefanarnold@comcast.net> wrote:

>what would be wring if it doesnt click could the switch be bad or just setu
>up wrong
>


James can correct me if I am wrong, but if you loosen the switch and
turn it clockwise to the stop- then turn it counter clockwise as far
as it will go WITHOUT having it move the throttle plate at all. This
should put it at the point just before the switch engages. Tighten it
at that point. Then, with the ignition OFF, if you open the throttle
just a slight bit, you should hear the microswitch inside 'click.' it
can also be checked with an ohm meter.. all that if it is the same as
the LH 2.4 System in the B230F motor of '90... I think

__ __
Randy & \ \/ /alerie's
\__/olvos
'90 245 Estate - '93 965 Estate
"Shelby" & "Kate"
  Reply With Quote
Old 09-09-2005, 17:01   #9 (permalink)
pepe256
Guest
 
Posts: n/a
Re: Problems !

I fixed the problem it was that when cleanign the throttle body i had
knocked the switch a little losse and it was sucking air around it and
also my amm censor was lose causing the problem too but after i fixed that
it seemed to be working great idling around 800 rpms instead 1500 but a few
days later my fuel pump has gone out should i spend the 140$ and get a napa
pump or at autozone they are like 35$what is the difference?

  Reply With Quote
Old 09-09-2005, 18:01   #10 (permalink)
Boris Mohar
Guest
 
Posts: n/a
Re: Problems !

On Fri, 09 Sep 2005 18:57:42 -0400, "pepe256" <stefanarnold@comcast.net>
wrote:

>I fixed the problem it was that when cleanign the throttle body i had
>knocked the switch a little losse and it was sucking air around it and
>also my amm censor was lose causing the problem too but after i fixed that
>it seemed to be working great idling around 800 rpms instead 1500 but a few
>days later my fuel pump has gone out should i spend the 140$ and get a napa
>pump or at autozone they are like 35$what is the difference?


Are you sure that it is not the fuel pump relay?


Regards,

Boris Mohar

Got Knock? - see:
Viatrack Printed Circuit Designs (among other things) http://www.viatrack.ca
  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Volvo



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 15:22.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.