S40 Auto - 3 problems - are they related??? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Volvo
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-28-2005, 02:01   #1 (permalink)
newbietothis
Guest
 
Posts: n/a
S40 Auto - 3 problems - are they related???

I have a S40 2.0i CD AUTO (96-98) and recently I have began to
encounter 3 problems and was wondering if they could be related.

1. Occassionaly, on a cold start, she will stall when I engage reverse
gear, and then won't start again. It seems to coincide with damp
weather.

2. After a cold start, when pulling out of first junction there will be
a sudden loss of mechanical power, revs drop as if she is going to
stall, after a second or two she suddenly springs back into life (bit
scarey when road is busy and traffic approaching fast from rear!).

3. The cooling fan seems to always run on now after the engine is
turned off; I know this normal behaviour on some cars (turbos etc) and
I had noticed it previously on hot days but now happens all the time.
It turns offf after a few minutes.

Any theories greatly received.

  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-28-2005, 06:01   #2 (permalink)
Mike F
Guest
 
Posts: n/a
Re: S40 Auto - 3 problems - are they related???

newbietothis wrote:
>
> I have a S40 2.0i CD AUTO (96-98) and recently I have began to
> encounter 3 problems and was wondering if they could be related.
>
> 1. Occassionaly, on a cold start, she will stall when I engage reverse
> gear, and then won't start again. It seems to coincide with damp
> weather.
>
> 2. After a cold start, when pulling out of first junction there will be
> a sudden loss of mechanical power, revs drop as if she is going to
> stall, after a second or two she suddenly springs back into life (bit
> scarey when road is busy and traffic approaching fast from rear!).
>
> 3. The cooling fan seems to always run on now after the engine is
> turned off; I know this normal behaviour on some cars (turbos etc) and
> I had noticed it previously on hot days but now happens all the time.
> It turns offf after a few minutes.
>
> Any theories greatly received.


#3 happens when the thermostat sticks open. The computer thinks the
problem is with the engine temperature sensor because the engine is not
warming up as it should. It then assumes certain temperatures at
startup, and a certain warmup rate, which if wrong will possibly cause
problems 1 & 2. Put in a new thermostat.

--
Mike F.
Thornhill (near Toronto), Ont.

Replace tt with t (twice!) and remove parentheses to email me directly.
(But I check the newsgroup more often than this email address.)
  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Volvo



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 03:18.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.