Possible Gasket? - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Land Rover
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-16-2006, 04:01   #1 (permalink)
Stuart Savage
Guest
 
Posts: n/a
Possible Gasket?

Everyone,

I have a 4 litre V8 in my X reg Range rover.

Im just trying to pin down the problem, as i thought i had it fixed.

Anyways, here goes.

A while ago i thought i had a blown headgasket, causing the engine to run
lumpy, and eventually blow gases into the coolant and then it would
pressurise the system and overheat.

I have had the gaskets done on both sides and the heads skimmed and pressure
tested.

Now it is runnign sweetly until i put a little bit of pressure on the
engine, where it does it again. but its instant, you can hear a little bit
of boiling, and then bang the temp gauge shoots up into the red.

I can release thew pressure and its fine again.

I hope its not a cracked block. However im also hoping the garage might not
have tightened the head up properly.

Any thoughts?

Stuart


  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-16-2006, 04:01   #2 (permalink)
Stuart Savage
Guest
 
Posts: n/a
Re: Possible Gasket?

Derry,

Yeah they did use new bolts, but im concerned they might not have torqued
them down properly.

What is the rule for stretch bolts, take them down to torque, the 90 degs
and another 90 degs again?

Thanks for your help

Stu
"Derry Argue" <home@adviegundogs.co.uk> wrote in message
news:414ga4F1cg925U2@individual.net...
> "Stuart Savage" <savage@ntlworld.com> wrote in
> news:mO_qf.40859$Cj5.22386@newsfe6-win.ntli.net:
>
>> Everyone,
>>
>> I have a 4 litre V8 in my X reg Range rover.
>>
>> Im just trying to pin down the problem, as i thought i had it fixed.
>>
>> Anyways, here goes.
>>
>> A while ago i thought i had a blown headgasket, causing the engine to
>> run lumpy, and eventually blow gases into the coolant and then it
>> would pressurise the system and overheat.
>>
>> I have had the gaskets done on both sides and the heads skimmed and
>> pressure tested.
>>
>> Now it is runnign sweetly until i put a little bit of pressure on the
>> engine, where it does it again. but its instant, you can hear a little
>> bit of boiling, and then bang the temp gauge shoots up into the red.
>>
>> I can release thew pressure and its fine again.
>>
>> I hope its not a cracked block. However im also hoping the garage
>> might not have tightened the head up properly.
>>
>> Any thoughts?
>>
>> Stuart
>>
>>
>>

>
> Stretched head bolts no longer taking a torque? They did use new bolts,
> didn't they??
>
> Derry



  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Land Rover



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 05:06.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.