Cannot start my old Jag - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Ford Forum Ford Forum

» Auto Insurance
» Featured Product
ยป Wheel & Tire Center

Go Back   Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Jaguar
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Auto Loans Garage Mark Forums Read Auto Escrow

FordForums.com is the premier Ford Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-24-2005, 04:01   #1 (permalink)
Jerry
Guest
 
Posts: n/a
Cannot start my old Jag

12 year old Jaguar Daimler XJ6 has only started once in 6 months. The first
time I turn engine on engine fires but after that engine simply turns.
Changed the fuel filter and checked spark is coming from spark plugs. When
key is turned on hear fuel pump. Fuel tank is half. Car is rarely used and
battery used to go flat so bought new battery about 2 years ago. When using
battery charger the charger indicator shows it is 30% charged after 24hrs -
but engine turns fine. One fuse (central locking) is blown.

One day about a month ago it started on first start and I drove around for
about 10 mins with no problem. This was just after I changed the fuel
filter and left it for a week.
It fires on first start only and except for that one day it will not start.



  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-24-2005, 14:01   #2 (permalink)
Vassie Naicker
Guest
 
Posts: n/a
Re: Cannot start my old Jag

Worth a try:
Replace your plugs and just maybe you need 'fresh' fuel.

"Jerry" <mrdmello@hotmail.com> wrote in message
news:y5Jae.3016$WW5.93@newsfe2-win.ntli.net...
> 12 year old Jaguar Daimler XJ6 has only started once in 6 months. The
> first time I turn engine on engine fires but after that engine simply
> turns. Changed the fuel filter and checked spark is coming from spark
> plugs. When key is turned on hear fuel pump. Fuel tank is half. Car is
> rarely used and battery used to go flat so bought new battery about 2
> years ago. When using battery charger the charger indicator shows it is
> 30% charged after 24hrs - but engine turns fine. One fuse (central
> locking) is blown.
>
> One day about a month ago it started on first start and I drove around for
> about 10 mins with no problem. This was just after I changed the fuel
> filter and left it for a week.
> It fires on first start only and except for that one day it will not
> start.
>
>
>



  Reply With Quote
Old 04-24-2005, 14:01   #3 (permalink)
webserve
Guest
 
Posts: n/a
Re: Cannot start my old Jag

Jerry,
Usually when these cars act squirrelly on start-up likes yours, they are
in need of a CPS (Crankshaft Position Sensor). What this sensor does is
read the timing of the crank shaft in order to fire the spark plugs in the
proper order as well as the proper timing. When the one on my '88 XJ40 went
out, the car stalled at an intersection, started, ran and stalled again.
The last time it did it before I replaced the sensor, the car ran
beautifully, died, sat for a half hour, started and ran again with out an
apparent problem. Once I replaced it, I have gone 20,000 miles with no
stalling or ignition problems.
If you have checked that you are getting fuel to the rail and spark to
the plugs, chances are this is your problem. It is about a $60USD solution
and you should carry a spare in the trunk. Also make sure that the one you
get is for the 4.0 litre engine and not the 3.6 if your car is 12 years old.
They do not swap.
By the way, my 1960s Jag is an old Jag -- your 12 year old Jag isn't
even broken in yet. I have 210,000+ miles on my '88 XJ40 and I plan to take
it 300,000 to 350,000 miles before I do a re-build on it

Webserve


"Vassie Naicker" <vassien@mweb.co.za> wrote in message
news:9rmdnQi_YqyWc_bfRVn-hw@is.co.za...
> Worth a try:
> Replace your plugs and just maybe you need 'fresh' fuel.
>
> "Jerry" <mrdmello@hotmail.com> wrote in message
> news:y5Jae.3016$WW5.93@newsfe2-win.ntli.net...
> > 12 year old Jaguar Daimler XJ6 has only started once in 6 months. The
> > first time I turn engine on engine fires but after that engine simply
> > turns. Changed the fuel filter and checked spark is coming from spark
> > plugs. When key is turned on hear fuel pump. Fuel tank is half. Car is
> > rarely used and battery used to go flat so bought new battery about 2
> > years ago. When using battery charger the charger indicator shows it is
> > 30% charged after 24hrs - but engine turns fine. One fuse (central
> > locking) is blown.
> >
> > One day about a month ago it started on first start and I drove around

for
> > about 10 mins with no problem. This was just after I changed the fuel
> > filter and left it for a week.
> > It fires on first start only and except for that one day it will not
> > start.
> >
> >
> >

>
>



  Reply With Quote
Old 04-24-2005, 22:01   #4 (permalink)
T.G. Lambach
Guest
 
Posts: n/a
Re: Cannot start my old Jag

I'd suspect the fuel pump relay.
  Reply With Quote
Old 04-25-2005, 02:01   #5 (permalink)
atec
Guest
 
Posts: n/a
Re: Cannot start my old Jag

Jerry wrote:
> 12 year old Jaguar Daimler XJ6 has only started once in 6 months. The first
> time I turn engine on engine fires but after that engine simply turns.
> Changed the fuel filter and checked spark is coming from spark plugs. When
> key is turned on hear fuel pump. Fuel tank is half. Car is rarely used and
> battery used to go flat so bought new battery about 2 years ago. When using
> battery charger the charger indicator shows it is 30% charged after 24hrs -
> but engine turns fine. One fuse (central locking) is blown.
>
> One day about a month ago it started on first start and I drove around for
> about 10 mins with no problem. This was just after I changed the fuel
> filter and left it for a week.
> It fires on first start only and except for that one day it will not start.
>
>
>

sounds like either the primary power relay or the fuel pump relay has
corroded plug ( pull relay and check the base , if green clean with
brake cleaning spray and a de watering fluid in a can like crc or rp7 or
wd40 )
  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Ford Cars and PAG Vehicles > PAG Vehicle Discussion > Jaguar



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 01:24.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.