Transmission Won't Shift Into 3rd - Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars
Galaxie Galaxie discussion area

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 06-30-17, 06:31 PM Thread Starter
Registered User
 
Otto Skorzeny's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 18
Transmission Won't Shift Into 3rd

My mom's 1964 Galaxie 500, 289, C-4 trans won't shift into 3rd.

The car was not driven for 3 years while other work was done to it. No leaks or low fluid level. Fluid is nice and pink with no bad smell.
Is something just stuck open or shut due to sitting? Will driving it regularly free it up?

It should be noted that the transmission worked perfectly before it stopped being driven. It had been rebuiltsome time back and has less than 10,000 miles on it. Probably 5000.

Attached Images
File Type: jpeg Galaxie with Studebaker.jpeg (113.9 KB, 2 views)
Otto Skorzeny is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 06-30-17, 08:42 PM
Moderators
 
Join Date: Apr 2016
Location: Naples, Fl
Posts: 730
How do you know its not going into 3rd? Im not second guessing you but C4s only use 2nd and 3rd under normal conditions and 1-3rd under heavy throttle.

Otherwise it could be something with the valve body.
85ltdcrownvic is online now  
post #3 of 4 (permalink) Old 07-01-17, 04:39 AM Thread Starter
Registered User
 
Otto Skorzeny's Avatar
 
Join Date: Jun 2017
Posts: 18
Re: Transmission Won't Shift Into 3rd

I'm going to check it today. The shop owner that drove it home to her yesterday told her that it did not shift into third. He only works on American cars from the mid 50s through '72 so I trust that he has experience with the idiosyncracies of old cars but I'll double check it today.

I thought he might have had it in the first D detent instead of the one with the green dot. We'll see.
Otto Skorzeny is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 (permalink) Old 07-01-17, 05:12 AM
Administrator
 
Join Date: Sep 2006
Location: Arkansas
Posts: 8,121
Re: Transmission Won't Shift Into 3rd

Check for a bad or disconnected vacuum hose at the modulator valve. Also check where that line connects at the vacuum source.

If I remember correctly the modulator valve is on the passenger side of the transmission, behind the pan and faces toward the rear.

jwko is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Ford Forums - Mustang Forum, Ford Trucks, Ford Focus and Ford Cars > Classic Fords > Classic Fords > Galaxie


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome